PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Częściami użytkowymi rośliny są biały korzeń i zielona naćPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More o charakterystycznym aromacie. W sztuce kulinarnej wykorzystujemy pietruszkę jako składnik surówek, mięs, zup, ryb oraz sałatek. PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More jest składnikiem włoszczyzny. Liście pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More są prawdziwą bombą odżywczą, są cenniejszym komponentem diety niż korzeń. NaćPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More zawiera więcej białka, tłuszczów i węglowodanów od korzenia. PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More ma w sobie olejek eteryczny (apiol i mirystacyna), dlatego ma właściwości dezynfekcyjne i moczopędne, wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości witaminy C oraz żelaza. Zawiera także β-karoten, witaminę E, kwas foliowy, sole magnezu, wapnia, potas, fosfor, cynku, miedzi i manganu. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Kaloryczność pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More szacuje się na około 49 kcal na 100 g.
PORADY
Pietruszkę najlepiej uprawiać w miejscach ciepłych i słonecznych, w glebie lekkiej, próchniczej. Jest odporna na niską temperaturę.
CIEKAWOSTKI
Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Korzeniowa odmiana wczesna | ||
Cukrowa | III-IV | 3 dekada VII – 3 dekada IX |
Korzeniowa odmiana średnio wczesna | ||
Konika | III-IV | IX-X |
Korzeniowa odmiana średnio późna | ||
Alba | III-IV | 3 dekada VIII – 3 dekada X |
Vistula | IV-VI, IX | VIII-X, V-VI |
Lenka | III-V | 3 dekada VII – 3 dekada X |
Korzeniowa odmiana późna | ||
Halblange | III-VI | VII-X |
Ołomuńcka | 3 dekada III – 2 dekada IV | 3 dekada VIII – 3 dekada X |
Osborne | 3 dekada III – 2 dekada IV | VIII-X |
Sonata | IV-VI | VIII-X |