
MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp. carota) rosnący także w Europie uznawany jest za trujący. Podgatunek jadalny (subsp. sativus) udomowiony został w Afganistanie. Roślina spożywana jest jako warzywo na surowo i przetworzona, także stosowana jest do wyrobu ciast. Jadane są korzenie, które w popularnych współcześnie odmianach mają kolor pomarańczowy, a dawnej i w mniej popularnych odmianach lub w różnych regionach uprawiane są rośliny o korzeniach barwy żółtej, białej lub ciemnoczerwonej (te ostatnie są szczególnie popularne np. w Indiach). Roślina wykorzystywana jest także jako pastewna.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Najcenniejszym składnikiem marchwiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More jest karoten (prowitamina A i β-karoten), który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości. Zawiera również sacharozę i glukozę (odżywcze cukry), białko, olejki lotne, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz żelazo, wapń, miedź i fosfor, a także pektyny. Surowa marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More ma 33 kcal w 100 g.
PORADY
Istnieją odmiany uprawne, gdzie korzeń marchwiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More ma barwę białą, żółtą, pomarańczowoczerwoną i purpurową. Korzenie mogą być stożkowe, kuliste, owalne, wrzecionowate, a ich długość w zależności od odmiany mieści się w zakresie od 4 do 35 cm. Nasiona marchwi
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More siejemy do gruntu, po skiełkowaniu marchwi
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More należy przerzedzić ją na 5-8 cm. W okresie intensywnego wzrostu marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More jest wrażliwa na suszę (ostatnie 2 miesiące wegetacji).
CIEKAWOSTKI
MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More po upieczeniu wykorzystywana była jako substytut kawy. Olejek uzyskiwany z owoców używany jest do aromatyzowania likierów i w kosmetyce.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Odmiana wczesna | ||
Amsterdam 2 | III-V | VII-X |
Jagna | III-V | VII-X |
Naomi | III-VII | V-X |
Nefryt F1 | III-V | VII-X |
Pierwszy Zbiór | II-V | VII-IX |
Odmiana średnio wczesna | ||
Karotela | III-V | VII-X |
Nantes 3 | III-V | VII-X |
Rodos F1 | III-V | VII-X |
Odmiana średnio późna | ||
Lenka | 1-2 dekada V | 3 dekada IX – 2 dekada X |
Olympus | III-V | IX-X |
Odmiana późna | ||
Berlikumer 2 – Perfekcja Rew | III-V | VIII-X |
Dolanka | III-V | VIII-X |
Flakke 2 | III-IV | VIII-X |
Koral | 1-2 dekada III | 3 dekada VII – 2 dekada X |
Sukces | III-V | VIII-X |