Pietruszka naciowaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More – w pierwszym roku uprawy tworzy niejadalny korzeń i rozetę jadalnych liści. Korzeń spichrzowy w górnej części cylindryczny, gładki, niżej silnie się rozgałęzia; jest łykowaty. Liście są gładkie lub fryzowane, błyszczące, ciemnozielone, trójdzielne. Rozeta dobrze wyrośniętej rośliny składa się z 40-100 liści. Blaszki liściowe mogą być gładkie – wtedy liście są szerokie na krótkich ogonkach, liście mogą być też kędzierzawe – szczególnie cenione przy dekorowaniu potraw. Formy o barwnych liściach są roślinami ozdobnymi. Kształt liści pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More naciowej nie jest cechą całkowicie ustaloną; przy rozmnażaniu z siewu mogą wystąpić dość znaczne różnice w kształcie liści.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Częściami użytkowymi rośliny są biały korzeń i zielona naćPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More o charakterystycznym aromacie. W sztuce kulinarnej wykorzystujemy pietruszkę jako składnik surówek, mięs, zup, ryb oraz sałatek. PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More jest składnikiem włoszczyzny. Liście pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More są prawdziwą bombą odżywczą, są cenniejszym komponentem diety niż korzeń. NaćPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More zawiera więcej białka, tłuszczów i węglowodanów od korzenia. PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More ma w sobie olejek eteryczny (apiol i mirystacyna), dlatego ma właściwości dezynfekcyjne i moczopędne, wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości witaminy C oraz żelaza. Zawiera także β-karoten, witaminę E, kwas foliowy, sole magnezu, wapnia, potas, fosfor, cynku, miedzi i manganu. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Kaloryczność pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More szacuje się na około 49 kcal na 100 g.
PORADY
Pietruszkę najlepiej uprawiać w miejscach ciepłych i słonecznych, w glebie lekkiej, próchniczej. Jest odporna na niską temperaturę.
CIEKAWOSTKI
Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Fest | Grunt: III-IV | III-XI |
Festival 68 | Grunt: III-V | III-XI |
Moss Curled 2 | Grunt: III-VI | IV-XI |