
SelerySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zwyczajne, seler
Selery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zwyczajny (Apium graveolens L.) – gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce. Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim tylko na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, czasami przejściowo dziczejący (efemerofit).
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zawiera dwukrotnie większą ilość witaminy C, niż owoce cytrusowe, jest źródłem witamin z grupy B – w tym również witaminy B9, czyli kwas foliowy, a także witaminy PP (niacyna), A i E , oraz minerałów (fosfor, wapń, żelazo, magnez oraz cynk). Dodatkowo, seler
Selery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zawiera także β-karoten oraz psoralenu, czyli związku działającego przeciwnowotworowo. Warto podkreślić, że seler korzeniowy
Selery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, 100 gram selera zawiera tylko 17 kcal.
PORADY
SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych, o dobrej strukturze i dobrze trzymających wilgoć. Nie udaje się na glebach zakwaszonych. Lubi stanowiska słoneczne, ale znosi też niewielkie zacienienie.
CIEKAWOSTKI
SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More jest wykorzystywany jako warzywo i przyprawa. Uprawiany jest od ponad 2000 lat.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Albin | Rozsada: 2 dekada II – 2 dekada III | 2 dekada X – 1 dekada XI |
Makar | Sadzenia do gruntu: 2 dekada V | 2 dekada X – 1 dekada XI |