101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 20 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak przechowywać ziemniaki?

Jak przechowywać ziemniaki?

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Nie lubią światła słonecznego, zbyt wysokiej lub niskiej temperatury, a także suchego powietrza. Warto zatroszczyć się o dobry klimat przechowując ziemniaki w piwnicy lub mieszkaniu. Przełoży się to na dłuższy termin ich przydatności do spożycia. 

Warzywami, których spożywamy w Polsce najwięcej i najczęściej magazynujemy je przez wiele miesięcy są ziemniaki.

– Chociaż początkowo słabo znano ziemniaki i zachwycano się jedynie ich kwiatami, z czasem przekonaliśmy się do bulw rosnących pod ziemią. Ziemniaki znakomicie odnalazły się nie tylko w wiejskiej kuchni. Pod różnymi postaciami od wieków goszczą na stołach w każdym polskim domu. Potraw ziemniaczanych w połączeniu z kapustą, innymi warzywami i mięsem jest moc. Warto się gać po nie zwłaszcza teraz, gdy zbierane są z pól i zawierają najwięcej składników odżywczych – radzi Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Sprawdzonym sposobem na to, aby długo zachowały świeżość jest przeniesienie ich do piwnic.

Ziemniaki nie lubią światła słonecznego, które nasila procesy gnilne. Świeżo zakupione ziemniaki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Jest jeszcze jeden patent na przedłużenie ich żywotności. Przechowywanie ich razem z jabłkami, produkującymi etylen, gaz spowalniający proces psucia i kiełkowania okres ważności ziemniaków przedłuży się nawet dwukrotnie.

Ziemniaki są bardzo wymagające, jeśli chodzi o przechowywanie. To wszystko za sprawą dużej zawartości wody i skrobi, które w niesprzyjających warunkach sprawiają, że warzywa szybko się psują.

Temperatura

Optymalna temperatura przechowywania ziemniaków to 5-7° Celsjusza. W takich warunkach można liczyć na około pół roku przydatności. W wyższej temperaturze, do 10° C, ziemniaki będą dobre przez trzy miesiące. Jednak warto wiedzieć, że zbyt niska temperatura nie sprzyja ziemniakom ze względu na zawartość wody.

Wilgotność powietrza

Najkorzystniejszy poziom wilgotności do przechowywania ziemniaków wynosi 75-80 proc.

Wentylacja

Obieg powietrza również jest istotny. Opakowanie, w którym przechowujemy ziemniaki, powinno mieć otwory, aby bulwa mogła oddychać. Pomieszczenie trzeba regularnie wentylować, by uniknąć pleśni.

Oświetlenie

Ziemniaki przechowywać należy w ciemnym miejscu, aby ochronić je przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Ziemniaki w piwnicy

Najpopularniejszym miejscem do przechowywania ziemniaków jest piwnica, ponieważ w tym miejscu najłatwiej o dogodne warunki. Jeśli robimy zapas na zimę, wybierać należy dojrzałe bulwy, które przechowują się znacznie lepiej niż młode ziemniaki.

Do przechowywania ziemniaków w piwnicy najlepiej nada się drewniana skrzynia albo płócienny worek. Jeżeli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło, wnętrze trzeba wietrzyć, aby ziemniaki nie zieleniały i nie kiełkowały. Zbyt suche powietrze powoduje, że bulwy marszczą się i miękną. Jeśli w piwnicy jest jednak zbyt zimno, warto przykryć ziemniaki dodatkową warstwą izolacyjną. Przechowywanie w zbyt niskiej temperaturze sprawia, że bulwy marzną i nabierają słodkiego smaku.

Ziemniaki w kuchni

Jeśli nie mamy piwnicy, ziemniaki można przechowywać w kuchni, np. w szafce pod zlewem. Pamiętać trzeba jednak, aby nie robić wówczas zbyt dużych zapasów – ziemniaki przechowywane w kuchni będą nadawały się do spożycia maksymalnie przez kilka tygodni.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Aleksandra ImosaMuzeum Wsi Kieleckiejziemniaki
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Jak siać pietruszkę korzeniową jesienią?

Następny wpis

Jesień – najlepszy czas na sadzenie rabarbaru

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pora na rabarbar. Jak go uprawiać?

Jesień - najlepszy czas na sadzenie rabarbaru

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.