Nie lubią światła słonecznego, zbyt wysokiej lub niskiej temperatury, a także suchego powietrza. Warto zatroszczyć się o dobry klimat przechowując ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More w piwnicy lub mieszkaniu. Przełoży się to na dłuższy termin ich przydatności do spożycia.
Warzywami, których spożywamy w Polsce najwięcej i najczęściej magazynujemy je przez wiele miesięcy są ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More.
– Chociaż początkowo słabo znano ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More i zachwycano się jedynie ich kwiatami, z czasem przekonaliśmy się do bulw rosnących pod ziemią. ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More znakomicie odnalazły się nie tylko w wiejskiej kuchni. Pod różnymi postaciami od wieków goszczą na stołach w każdym polskim domu. Potraw ziemniaczanych w połączeniu z kapustą, innymi warzywami i mięsem jest moc. Warto się gać po nie zwłaszcza teraz, gdy zbierane są z pól i zawierają najwięcej składników odżywczych – radzi Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Sprawdzonym sposobem na to, aby długo zachowały świeżość jest przeniesienie ich do piwnic.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More nie lubią światła słonecznego, które nasila procesy gnilne. Świeżo zakupione ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Jest jeszcze jeden patent na przedłużenie ich żywotności. Przechowywanie ich razem z jabłkami, produkującymi etylen, gaz spowalniający proces psucia i kiełkowania okres ważności ziemniaków przedłuży się nawet dwukrotnie.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More są bardzo wymagające, jeśli chodzi o przechowywanie. To wszystko za sprawą dużej zawartości wody i skrobi, które w niesprzyjających warunkach sprawiają, że warzywa szybko się psują.
Temperatura
Optymalna temperatura przechowywania ziemniaków to 5-7° Celsjusza. W takich warunkach można liczyć na około pół roku przydatności. W wyższej temperaturze, do 10° C, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More będą dobre przez trzy miesiące. Jednak warto wiedzieć, że zbyt niska temperatura nie sprzyja ziemniakom ze względu na zawartość wody.
Wilgotność powietrza
Najkorzystniejszy poziom wilgotności do przechowywania ziemniaków wynosi 75-80 proc.
Wentylacja
Obieg powietrza również jest istotny. Opakowanie, w którym przechowujemy ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, powinno mieć otwory, aby bulwa mogła oddychać. Pomieszczenie trzeba regularnie wentylować, by uniknąć pleśni.
Oświetlenie
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More przechowywać należy w ciemnym miejscu, aby ochronić je przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More w piwnicy
Najpopularniejszym miejscem do przechowywania ziemniaków jest piwnica, ponieważ w tym miejscu najłatwiej o dogodne warunki. Jeśli robimy zapas na zimę, wybierać należy dojrzałe bulwy, które przechowują się znacznie lepiej niż młode ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More.
Do przechowywania ziemniaków w piwnicy najlepiej nada się drewniana skrzynia albo płócienny worek. Jeżeli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło, wnętrze trzeba wietrzyć, aby ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More nie zieleniały i nie kiełkowały. Zbyt suche powietrze powoduje, że bulwy marszczą się i miękną. Jeśli w piwnicy jest jednak zbyt zimno, warto przykryć ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More dodatkową warstwą izolacyjną. Przechowywanie w zbyt niskiej temperaturze sprawia, że bulwy marzną i nabierają słodkiego smaku.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More w kuchni
Jeśli nie mamy piwnicy, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More można przechowywać w kuchni, np. w szafce pod zlewem. Pamiętać trzeba jednak, aby nie robić wówczas zbyt dużych zapasów – ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More przechowywane w kuchni będą nadawały się do spożycia maksymalnie przez kilka tygodni.