Karp to ryba, która w Wigilię przyrządzana jest w bardzo wielu polskich domach. Przepisów na tę rybę jest wiele.
Maria Dziuba, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Zawidzy, w gminie Łoniów, ma sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego karpia na wigilijny stół.
– Rybę kroję w dzwonki, dodaję ulubionej przyprawy oraz sól i pieprz, a następnie obtaczam karpia w mące krupczatce. Na rozgrzany olej wrzucam kawałki ryby, która po usmażeniu staje się chrupiąca. W ten sposób przyrządzonego karpia można także podać z duszonym warzywami – zdradza swój przepis na pyszne danie Maria Dziuba.
Pani Maria używa do tej potrawy marchewki, trochę selera, pietruszkę oraz cebulę. Warzywa doprawia solą i dusi, podlewając wodą. Gdy warzywa są miękkie, wkłada do nich usmażonego wcześniej karpia i całość posypuje natką pietruszki. Autorka przepisu zapewnia, że danie jest pyszne.