Karp to ryba, która w Wigilię przyrządzana jest w bardzo wielu polskich domach. Przepisów na tę rybę jest wiele.
Maria Dziuba, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Zawidzy, w gminie Łoniów, ma sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego karpia na wigilijny stół.
– Rybę kroję w dzwonki, dodaję ulubionej przyprawy oraz sól i pieprz, a następnie obtaczam karpia w mące krupczatce. Na rozgrzany olej wrzucam kawałki ryby, która po usmażeniu staje się chrupiąca. W ten sposób przyrządzonego karpia można także podać z duszonym warzywami – zdradza swój przepis na pyszne danie Maria Dziuba.
Pani Maria używa do tej potrawy marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, trochę selera, pietruszkę oraz cebulę. Warzywa doprawia solą i dusi, podlewając wodą. Gdy warzywa są miękkie, wkłada do nich usmażonego wcześniej karpia i całość posypuje natką pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More. Autorka przepisu zapewnia, że danie jest pyszne.