Wydarzenie pod nazwą Smaki Jesieni odbędzie się w niedzielę, 24 września, w Parku Etnograficznym w Tokarni. Będzie kolorowo, głośno i smacznie.
Kiszenie kapusty, międlenie lnu, przędzenie na przęślicy, darcie pierza, pieczenie ziemniaków w ognisku, warsztaty z rzeźby ludowej i wycinankarstwa, lekcje gwary świętokrzyskiej – podczas imprezy pod nazwą Smaki Jesieni w Parku Etnograficznym w Tokarni od godziny 11 do 17 w najbliższą niedzielę będzie kolorowo, głośno i smacznie.
– Serdecznie zapraszamy Państwa do smakowania jesiennej wsi. Przypomnimy zwyczaje kultywowane dawniej w naszym regionie, kiedy mieszkańcy schodzili z pól i w wiejskich zagrodach, chałupach zajmowali się kolejnymi pracami. Pokażemy co się tam wówczas działo. Opowiedzą o tym nasze zespoły ludowe, obrzędowe, koła gospodyń wiejskich, które zrealizują prawdziwe spektakle teatralne – mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Wydarzenie rozpocznie o godzinie 11 msza święta w kościele z Rogowa. Po mszy świętej warsztaty i obrzędy przeniosą widzów na dawną wieś kielecką i pozwolą poznać minione zwyczaje i rzemiosło.
Na scenie prezentowane będą obrzędy nawiązujące do zwyczajów, jakie towarzyszyły mieszkańcom na dawnej wsi wraz z początkiem jesieni: „Cuda i dziwy w kakońskiej chałupie” w wykonaniu Śwarnych Kakonianek oraz „Międlenie lnu”, które zaprezentują Wzdolskie Kołowrotki.
Odbywać się będą:
- warsztaty z rzeźby ludowej i wycinankarstwa w wykonaniu Andrzeja i Lucyny Kozłowskich / sektor małomiasteczkowym przy stoiskach artystów;
- „Kiszenie kapusty” w wykonaniu Wincentowian, „Darcie pierza” oraz „Przędzenie na przęślicy” w wykonaniu Korytniczanek / podwórze zagrody ze Ślęzan w godz. 13.30 -15.00;
- „Toto nase godanie” – lekcje gwary świętokrzyskiej, które poprowadzą Ewa Siudajewska oraz Władysław Pedrycz „Ptosek”/ teren przy Kościele z Rogowa;
- wyplatanie jesiennych wianków w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Bebelno.
Na scenie zagrają: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie oraz Axis Band.
Będzie degustacja podpłomyków i ziemniaków upieczonych w ogniskach. Wydarzeniu towarzyszyć będzie kiermasz lokalnych przysmaków i rękodzieła ludowego.