101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 19 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pieczone, chrupiące ziemniaki

Pieczone chrupiące ziemniaki

Fot. Canva

Najlepiej smakują pieczone w ognisku, ale smakiem pieczonych ziemniaków można także cieszyć się, przyrządzając je w domowym piekarniku. Jak je upiec, aby były chrupiące?

Ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem świeżych ziół to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Mogą być przekąską, dodatkiem do dania głównego, a jeśli poda się je z sosem jogurtowo-czosnkowym, pomidorowym lub hummusem, z powodzeniem zastąpią najbardziej wykwintne potrawy. 

Pieczone ziemniaki w piekarniku to zdrowy posiłek, ponieważ przygotowanie ich nie wymaga tak dużej ilości tłuszczu, jak np. w przypadku ziemniaków smażonych na patelni. Smaku i aromatu dodadzą im świeże zioła.

Ziemniaki z piekarnika pieczone w wysokiej temperaturze są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Chrupiąca skorupka to zasługa obtoczenia ziemniaków w oliwie. 

Po upieczeniu, ziemniaki można udekorować gałązkami tymianku lub oregano, bazylią czy rozmarynem. 

Składniki: 1 kg małych ziemniaków, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy extra vergine, kilka ząbków czosnku, świeże zioła, np. kilka gałązek szałwii lub 1 łyżka listków rozmarynu, tymianku, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Żaroodporny garnek z pokrywą postawić na ogniu i roztopić w nim masło razem z oliwą. Odstawić z ognia, dodać ząbki czosnku, ziemniaki i listki szałwii lub rozmarynu. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.

Przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią, w tym celu można trochę zwiększyć temperaturę lub włączyć grill.

Podawać same lub do dań głównych, np. z kefirem lub jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Kielcekulinariapieczone ziemniakiprzepisŚwiętokrzyskieziemniaki
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Warzyw będzie u nas pod dostatkiem

Następny wpis

Jak smakuje jesienią świętokrzyska wieś?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jak smakuje jesienią świętokrzyska wieś? Już wkrótce

Jak smakuje jesienią świętokrzyska wieś?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.