Kiedy do dyspozycji jest mąka z tegorocznych plonów zbóż, warto samodzielnie upiec z niej nie tylko chleb, ale i sięgnąć po przepisy na wypieki rodem z Włoch. Ciabatta to włoski biały chleb o wydłużonym i płaskim kształcie, bo ciabatta to po włosku „kapeć”.
Składniki: 7 szklanek mąki pszennej, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka soli, 1 ½ szklanki letniej wody, 1 szklanka maślanki, masło do wysmarowania blaszki.
Sposób przygotowania: Do 3 ½ szklanki przesianej mąki pszennej wsypać 1 łyżeczkę suszonych drożdży i łyżeczkę cukru. Wymieszać na sucho drewnianą łyżką lub ręką. Zrobić w środku dziurkę, do której wlać trzeba 1 szklankę letniej wody. Od środka wymieszać drewnianą łyżką, uzyskując jednolitą konsystencję. Całość posmarować łyżką oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-14 godzin. Do przygotowanego zaczynu dodać 3 ½ szklanki przesianej mąki pszennej, wymieszanej z 1 łyżeczką drożdży i 1 szklanką maślanki. Całość zagnieść, dodając 2 łyżki oliwy. Ręką umoczoną w oliwie posmarować po wierzchu. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Kiedy ciasto jest gotowe, urywać kawałki, z których trzeba formować wałki, skręcając je w połowie i układać na wysmarowanej masłem blaszce. Piec w gorącym piekarniku (180-200 stopni Celsjusza) od 20 do 30 minut.