101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 19 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna PORADY I ZALECENIA

Jakie polskie sezonowe owoce wybierać latem?

DailyfruitsPrzezDailyfruits
19 lipca 2022
w PORADY I ZALECENIA
0
Owoce / Fot. Robert Felczak / Radio Kielce

Fot. Robert Felczak / Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Korzystajmy z nieprzebranego bogactwa rodzimych owoców latem. Właśnie teraz jest w nich najwięcej smaku i zdrowia. Większość letnich owoców to polskie produkty, które zawierają dużo witamin i wartości odżywczych. Co wybrać podpowiada dietetyk.

Warzywa i owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, z których bardzo duża ilość pełni funkcję antyoksydacyjną. Oznacza to, że mają realny wpływ na procesy zapalne toczące się w naszym organizmie w wyniku rozmaitych negatywnych czynników środowiskowych czy naszych złych wyborów w kontekście stylu życia.

– Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Idealnie jeść ich jednak około 800 g lub więcej. Są one podstawą zdrowej diety, przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób i zawierają cenne składniki pokarmowe. Lista zalet regularnego spożywania owoców i warzyw dla naszego organizmu jest długa. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Maliny od tysięcy lat wykorzystuje się w celach leczniczych i odżywczych. Zawierają bukiet składników odżywczych i związków bioaktywnych. Są cenne również ze względu na wysoką zawartość błonnika, który w formie drobniutkich pestek i pektyn pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.

Maliny / Fot. Pixabay
Maliny / Fot. Pixabay

Wiśnie i czereśnie pobudzą apetyt niejadka, bo stymulują wydzielanie enzymów trawiennych. Zarówno wiśnie, jak i czereśnie obniżają ryzyko wystąpienia chronicznych chorób niezakaźnych.

Truskawki powstały ze skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek przez nadwornych botaników Ludwika XIV. Ich unikalny aromat i smak sprawia, że czekamy na nie z utęsknieniem cały rok. To świetne źródło antyoksydacyjnych substancji aktywnych. Truskawki mają działanie moczopędne, wspierają wątrobę, układ krwiotwórczy i trawienny.

Brzoskwinie i morele swój słoneczny, ciepły kolor zawdzięczają bardzo dużej zawartości β-karotenu, prekursora witaminy A. W morelach jest go prawie trzy razy więcej niż w brzoskwiniach. β-karoten wpływa na zdrowy wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia oraz wytwarza naturalny filtr UV, który ochroni skórę przed lipcowym słońcem. Morele jasne zawierają dwutlenek siarki, konserwant chroniący złoty kolor.

Czarne porzeczki / Fot. Pixabay
Czarne porzeczki / Fot. Pixabay

Czarne porzeczki to królowe witaminy C. Osobom chorującym na serce pomogą wzmocnić naczynia krwionośne. Porzeczka łagodzi infekcje dzięki obecności antyseptycznych kwasów organicznych. Białe i czerwone choć uboższe w przeciwutleniacze wciąż zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i wspierającą odporność rutynę.

Arbuz w lipcu, szczególnie schłodzony będzie świetnie nawadniał i orzeźwiał. Arbuz to jedyne źródło żywieniowe cytruliny – aminokwasu, który cenią sportowcy. Chroni ona tkankę mięśniową przed rozpadem i zmniejsza intensywność występujących potreningowo zakwasów. Największa ilość cytruliny znajduje się w jasnej części arbuza tuż przy skórce.

Arbuz / Fot. Pixabay
Arbuz / Fot. Pixabay

Ponieważ transport owoców latem trwa krócej, mogą dłużej zostać na krzaku czy drzewie. Tam dojrzewają w promieniach słońca, robią się słodsze i nabierają wartości odżywczych. Ze względu na sprzyjające warunki, latem rośliny nie potrzebują dużych ilości nawozów i wspomagaczy wzrostu. Są więc zdrowsze, dlatego, oprócz jedzenia ich na bieżąco, warto pomyśleć również o zrobieniu zapasów na zimę.

Aby przedłużyć świeżość owoców warto kupować te świeże i nieuszkodzone. Owoce należy myć bezpośrednio przed spożyciem, myciem wcześniej przyspiesza ich psucie. Jeśli chcemy aby nie dojrzały bardziej należy ograniczyć ich dostęp do słońca. Nie wolno ich też przechowywać w nadmiernej wilgoci ale również nie przesuszać. – wyjaśnia Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Owoce, warzywa / Fot. Pixabay
Fot. Pixabay

Owoce i warzywa to jedno z ważniejszych źródeł błonnika pokarmowego. W połączeniu z wodą wpływa na prawidłową perystaltykę jelitową, zapobiega dyskomfortom trawiennym, zaparciom czy wzdęciom. Jego obecność równoważy również skład mikrobioty jelitowej nierzadko pełniąc funkcję prebiotyczną. Jej prawidłowy skład oddziałuje korzystnie na cały nasz organizm nie tylko regulując procesy trawienne, ale również wspierając odporność i dobry nastrój.

Tagi: dietadietetyklatoowoceżywność
Poprzedni wpis

Susza na świętokrzyskich polach. Jakie będą w tym roku zbiory zbóż?

Następny wpis

Ceny warzyw i owoców na zielonym rynku w Sandomierzu (07.07.2022)

Dailyfruits

Dailyfruits

Zobacz również

Fosfor w glebie / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji

PrzezMarzena Smoręda
31 marca 2025

Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji.

Czytaj więcej
Zielony parapet / Fot. canva

Zielony parapet – botwinka, czyli młode listki buraka

28 marca 2025
Gdzie kupić materiał siewny odmian regionalnych?

Tylko kwalifikowany materiał siewny. Dlaczego?

20 marca 2025

Zielony parapet – po pierwsze zioła

19 marca 2025
Następny wpis
07.07.2022. Zielony rynek w Sandomierzu. / Fot. Grażyna Szlęzak / Radio Kielce

Ceny warzyw i owoców na zielonym rynku w Sandomierzu (07.07.2022)

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.