101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jałowiec ma wielką moc

Jałowiec / Fot. Canva

Jałowiec / Fot. Canva

Do potraw ciężkostrawnych, dań z dziczyzny i drobiu oraz sosów, marynat, gulaszu, bigosu, pasztetów czy zasmażanej kapusty – jałowiec jest bardzo ceniony ze względu na łagodny, lekko gorzkawy i korzenny smak oraz silny aromat. Ma także szerokie zastosowanie dla zdrowia.

Jagody jałowca, pomimo lekko gorzkawego smaku jest także doskonałym uzupełnieniem deserów owocowych. Lubią w daniach towarzystwo innych przypraw, jak m.in. tymianku, ziela angielskiego czy oregano oraz majeranku.

Jak informują leśnicy, jałowiec występuje dziko na niemal całej półkuli północnej. Ma bardzo wiele odmian. W krajach Europy Południowej jest rośliną hodowlaną i służy również jako roślina ozdobna. W Polsce rośnie na glebach piaszczystych i suchych, na jałowych nieużytkach, w miejscach słonecznych.

Jałowiec / Fot. Pixabay
Jałowiec / Fot. Pixabay

Owoce jałowca są cenione w kuchni. Pobudzają apetyt, mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Zaleca się używania ich do potraw ciężkostrawnych i tłustych. Stosuje się do mięs – przede wszystkim do dziczyzny i dzikiego ptactwa. W dymie z drewna jałowca wędzi się ryby i wędliny.

Szyszkojagodom, czyli mięsistym granatowym owocom, przypisuje się wiele właściwości leczniczych. Między innymi działanie moczopędne i bakteriobójcze. Napar z owoców jałowca działa też rozgrzewająco przy przeziębieniach. Jałowiec usprawnia pracę układu trawiennego, wspomaga także pracę wątroby i wykazuje działanie przeciwbólowe. Ale uwaga! Należy go jednak dozować ostrożnie, ponieważ nadmierne spożycie może działać drażniąco na nerki i wątrobę.

Owoce jałowca zbiera się późną jesienią i zimą, rozkładając pod krzakami czyste płachty i otrzepując gałęzie.

FOLK RADIO

Tagi: jałowieckulinariaroślina ozdobna
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Najpiękniejsze lilie w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Rodzinna piekarnia z Łopuszna upiekła piękny chleb na Dożynki

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jadwiga Marianna Kozak, współwłaścicielka Piekarni Kozak i mama Grzegorza Kozaka, właściciela Piekarni Łopuszno przy stoisku na Dożynkach w Łopusznie. Piekarnia upiekła na święto plonów duże i smaczne bochny chleba. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Rodzinna piekarnia z Łopuszna upiekła piękny chleb na Dożynki

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.