101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Japconka

PrzezMarzena Smoręda
28 września 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
Japconka / Fot. Patrycja Sus-Lutyńska - ŚODR w Modliszewicach
Japconka / Fot. Patrycja Sus-Lutyńska – ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Japconka

Japconka to rodzaj gęstej owocowej zupy przyrządzanej przez lokalne gospodynie. Dostępność przeróżnych rodzajów jabłek, które stanowią podstawę lekkiego dania na znanej z sadownictwa ziemi zawichojskiej, sprzyjała popularności tej zupy. Zaprawiana była ona mąką i gęstą śmietaną i przygotowywana w sezonowej codzienności z uwagi na łatwość wykonania, ale przede wszystkim niską kosztowność, która na terenach ubogich miała znaczenie kluczowe. Domownicy spożywali ją najczęściej w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi zeszkloną cebulą lub skwarkami wysmażonymi ze słoniny.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania

Jabłka rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, doprawić solą i cukrem do smaku, zaprawić śmietaną z niewielką ilością mąki.

Podawać z ziemniakami okraszonymi słoninką i zeszkloną cebulą.

Danie z powiatu sandomierskiego.
Przepis podał: Zespół Śpiewaczy Zawichost w Zawichoście.

Tagi: jabłkakulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.