Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Japconka
Japconka to rodzaj gęstej owocowej zupy przyrządzanej przez lokalne gospodynie. Dostępność przeróżnych rodzajów jabłek, które stanowią podstawę lekkiego dania na znanej z sadownictwa ziemi zawichojskiej, sprzyjała popularności tej zupy. Zaprawiana była ona mąką i gęstą śmietaną i przygotowywana w sezonowej codzienności z uwagi na łatwość wykonania, ale przede wszystkim niską kosztowność, która na terenach ubogich miała znaczenie kluczowe. Domownicy spożywali ją najczęściej w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi zeszkloną cebulą lub skwarkami wysmażonymi ze słoniny.
Składniki
- 2 kg jabłek
- 250 ml śmietany 18 proc.
- łyżka mąki pszennej
- sól
- cukier
Sposób przygotowania
Jabłka rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, doprawić solą i cukrem do smaku, zaprawić śmietaną z niewielką ilością mąki.
Podawać z ziemniakami okraszonymi słoninką i zeszkloną cebulą.
Danie z powiatu sandomierskiego.
Przepis podał: Zespół Śpiewaczy Zawichost w Zawichoście.