101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jedno jabłko każdego dnia. Co daje taka dieta?

Światowy Dzień Jabłka. Dlaczego warto je jeść nie tylko od święta?

Fot. Robert Felczak -Radio Kielce

Owoce obok warzyw powinny stanowić podstawę naszej diety, rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia. Warto wybierać sezonowe owoce, które jesienią kojarzą się przede wszystkim z soczystymi jabłkami. W produkcji jabłek na świecie Polska zajmuje trzecie miejsce na podium. 

Jabłka od wielu lat są najczęściej uprawianym owocem w Polsce. Od 2016 do 2018 roku jabłka stanowiły 78 proc. wszystkich owoców zebranych w kraju. Ilość zebranych z upraw sadowniczych jabłek zwiększa się z roku na rok o kilka procent. W 2019 roku wyprodukowano według GUS-u 2,9 mln ton, w 2020 roku było to już 3,3 mln ton, a w 2021 roku produkcja jabłek w Polsce osiągnęła 4 mln ton. Także rok 2022 nie odwrócił trendu, a produkcja tych owoców wyniosła 4,2 mln ton. Na podsumowanie plonów w roku 2023 trzeba jeszcze poczekać.

Produkcja jabłek na świecie zdominowana jest przez Chiny. Zaraz za nimi, na miejscu drugim pod względem wielkości produkcji plasują się Stany Zjednoczone Ameryki Północnej. Polska zajmuje trzecie miejsce na podium. Jakie działania powinni podejmować plantatorzy, aby utrzymać lub poprawić ten wynik? Należy szukać rozwiązań na bieżące problemy z produkcją i szukać nowych rynków zbytu.

W tym roku nie powinno być problemu z eksportem jabłek
Fot. Anna Głąb – Radio Kielce

Jabłka mają niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne, a oprócz tego są cennym dla zdrowia źródłem wielu substancji odżywczych. Jakie korzyści wynikają ze spożywania jabłek?

Jabłka cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów głównie dlatego, że są powszechnie dostępne przez cały rok i stosunkowo tanie. Ale nie można pominąć ich walorów smakowych. Są soczyste i w zależności od odmiany moją słodki lub kwaskowy smak. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych mają istotny wpływ na zdrowie.

Dostarczają m.in. witamin: np. C, E, kwasu foliowego, B6, składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, azot, mangan, miedź oraz błonnika pokarmowego i cukrów prostych – głównie sacharozy i fruktozy. W składzie zawierają substancje o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwasy organiczne i garbniki.

Owoce są bardzo ważnym składnikiem diety i co udowodniono, wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jabłka odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu schorzeń, jak np. choroby układu krążenia, cukrzycy i niektórych nowotworów. Sprzyjają też utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jabłka wspierają również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego oraz dobrze wpływają na trawienie.

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, każdego dnia należy jeść przynajmniej 400 gramów warzyw i owoców, z czego ¼ tej puli powinny stanowić owoce. Zaleca się, aby codziennie w naszym menu uwzględnić 1-2 porcje owoców, przy czym za jedną porcję uznaje się np. dwie śliwki, pół szklanki dowolnych owoców jagodowych czy jedno jabłko.

Jabłka to owoce o niskiej wartości energetycznej, a wysokiej wartości odżywczej. Średniej wielkości jabłko dostarcza około 80 kcal.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: eksportGUSjabłkakulinariaPolskaprodukcjaŚwiatowa Organizacja Zdrowia
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

Następny wpis

ASF – zlikwidowano czerwoną strefę w Świętokrzyskiem

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Trzeba policzyć stada świń. Kończy się termin spisu zwierząt

ASF - zlikwidowano czerwoną strefę w Świętokrzyskiem

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.