101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 29 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jesienna jarzębina – smakołyk, lek i kosmetyk. Trwa jej zbiór

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
20 września 2022
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Na świętokrzyskich plantacjach ziół i roślin od kilku lat uprawiana jest jarzębina. To skarbnica witamin, a także cenny surowiec na konfitury, soki i dżemy oraz dodatek do pieczonych mięs. Właśnie dojrzewa i przyszła pora na zbiory.

Ogromną ponad 30-hektarową plantacje jarzębiny, czyli jarząbu pospolitego – bo tak właściwie brzmi jej nazwa, spotkać można już na Ponidziu, w Koperni koło Pińczowa. Obok innych cennych dla zdrowia owoców drzew i krzewów jest poszukiwana na rynku ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

To pospolite w polskim krajobrazie drzewo liściaste, obsypujące się późnym latem i jesienią kiściami czerwonych korali nie jest wymagające w uprawie. Plantację jarzębiny założyć można nawet na słabych ziemiach. Najchętniej jednak rośnie na stanowisku ciepłym i słonecznym, choć półcieniste też jej nie przeszkadza. Jarząb pospolity jest mrozoodporny, dlatego nie potrzebuje okrycia przed zimę.

Owoce jarzębiny od wieków wykorzystuje się w medycynie ludowej, kosmetyce, a nawet w kuchni. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, są skarbnicą potasu, magnezu, beta-karotenu, witamin z grupy B i kwasów organicznych.

Niewielkie czerwone owoce są źródłem antyoksydantów, błonnika pokarmowego, rutyny, kwercetyny, garbników i antocyjanów. Spożywanie przetworów z jarzębiny zmniejsza stany zapalne w organizmie, działa przeciwnowotworowo, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odmładzaj i regeneruje komórki. Owoce wzmacniają odporność, mają właściwości antybakteryjne, a zawarty w nich błonnik wspomaga pracę żołądka i jelit. Owoce jarzębiny są świetnym źródłem manganu, który reguluje pracę mózgu i układu nerwowego.

W medycynie ludowej stosowano sok z owoców jarzębiny do zmniejszania stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła czy objawów astmy. Dawniej była ona popularnym domowym lekarstwem na dolegliwości układu oddechowego.

Trzeba jednak pamiętać, że przed samodzielnym przygotowaniem przetworów z jarzębiny, należy ją koniecznie przemrozić i zblanszować. Surowe owoce jarzębiny nie tylko są gorzkie, ale także niejadalne. Zawierają też kwas parasorbowy, który jest trujący i może toksycznie wpływać na organizm.

Konfitura z owoców jarzębiny

Składniki

  • 2 kg owoców jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Owoce jarzębiny umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika na dwa dni. Po tym czasie w gorącej wodzie rozpuścić cukier, by powstał syrop. Wrzucić do niego rozmrożone owoce, zagotować i odstawić do przestygnięcia. Czynność należy powtórzyć kilka razy, a gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.

Tagi: jarzębinakulinariaporady
Poprzedni wpis

Koniec handlu w deszczu i wodzie. Giełda rolna w Sandomierzu przejdzie modernizację

Następny wpis

Regulacja odczynu gleby – wapnowanie ważnym elementem zrównoważonego nawożenia

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego po raz 47 urządza Dzień Otwartych Drzwi. / Fot. ŚODR
AKTUALNOŚCI

To będzie Dzień Otwartych Drzwi w ŚODR w nowej odsłonie

PrzezMarzena Smoręda
28 czerwca 2025

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego po raz 48 zaprasza w niedzielę, 29 czerwca, na Dzień Otwartych Drzwi. W tym roku na...

Czytaj więcejDetails
I Świętokrzyski Festiwal Kultury Ludowej / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Disco polo, gry komputerowe i fantastyka w literaturze i filmie na Festiwalu Kultury Ludowej

28 czerwca 2025
Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva

Współczesne rolnictwo musi mieć nową twarz. Uczą tego w UJK

26 czerwca 2025

Zioła mają niezwykłą moc!

26 czerwca 2025
Następny wpis
Ceny nawozów niższe niż rok temu. Wiosną podrożeją?

Regulacja odczynu gleby - wapnowanie ważnym elementem zrównoważonego nawożenia

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.