W II etapie Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, na trzecim miejscu znalazła się Kaczka po dzierąsku – popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierążni, gmina Działoszyce, powiat pińczowski.
Gospodynie podzieliły się historią tego dania i przepisem na wykonanie tej wyjątkowo smacznej potrawy.
Mięso z kaczki jest uważane za najbardziej szlachetne i najsmaczniejsze spośród drobiu. Delikatne, a zarazem wyraziste w smaku, kruche i soczyste, nie ma sobie równych. Zresztą nie można zapominać o tym, że to przecież klasyka kuchni polskiej i danie to od wieków było podawane na różne sposoby. Bez pieczonej kaczki nie można się było wręcz obejść podczas świąt, jak również ważnych uroczystości. Dziś potrawę tę podaje się, jako wykwintne danie obiadowe, ale też w formie przepysznej, mięsnej przekąski na zimno.
Kaczka najlepiej smakuje pieczona w wiejskim piecu chlebowym, w trakcie pieczenia chleba.
– Nasze mamy miały powiedzenie, że kaczka pieczona lubi owoce. I dokładnie tak jest! Tłusty drób świetnie komponuje się z owocami, szczególnie o kwaskowym smaku. Dlatego tak dobrze do kaczki pasują śliwki. Nadają jej świątecznego aromatu. W Dzierążni, w święta Bożego Narodzenia w każdym domu jest kaczka po dzierąsku. Robiły ją nasze babcie, mamy, a teraz robimy my – mówią gospodynie z KGW w Dzierążni. Jak ją przyrządzić?
Kaczka po dzierąsku
Wydrukuj przepisSkładniki
- SKŁADNIKI:
- 1 sprawiona wyluzowana wiejska kaczka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- kostka masła
- rozmaryn, majeranek
- kilka łyżek oleju
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- NADZIENIE:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 jajka
- 1 duże jabłko – szara reneta
- 10 suszonych śliwek Damach z Ponidzia
- pieprz, sól do smaku
- GALAS DO KACZKI:
- 0,5 kg suszonych śliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jabłko siekamy w kostkę, śliwki w paseczki. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem i przyprawiamy solą i pieprzem.
GALAS DO KACZKI: Suszone śliwki kroimy w paseczki i gotujemy na walonym ogniu do czasu, aż zmiękną. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe przecieramy przez sito i gotujemy do zgęstnienia. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WYKONANIE: Kaczkę można przyrządzać na wiele sposobów, jednak najlepiej smakuje kaczka pieczona w całości. Sprawdzony przepis na kaczkę jest niezwykle prosty, a mięso przygotowane według tej receptury jest niezwykle soczyste i kruche. Aby mięso po upieczeniu było soczyste, delikatne i kruche, a przede wszystkim wyśmienicie smakowało, na dzień przed pieczeniem powinno się je zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu nabierze ono odpowiedniego smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie się rozpływało w ustach. Odpowiednia marynata do kaczki to klucz do kulinarnego sukcesu tej potrawy. Przygotowuje się ją na bazie oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw. Majeranek, rozmaryn, czosnek pieprz i sól to główne składniki marynaty. Tuszkę kaczki dokładnie nią nacieramy, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy je na godzinę przed pieczeniem. Zanim kaczka trafi do piekarnika, nadziewamy ją przygotowanym nadzieniem i spinamy wykałaczkami. W rondlu rozpuszczamy masło, kładziemy nadziana kaczkę i pieczemy. Podczas pieczenia podlewamy czerwonym wytrawnym winem. Pamiętajmy również o częstym polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem. Kaczkę pieczemy przez minimum 120 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza na dolnej półce. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Wyjmujemy delikatnie. Kroimy w plastry i podajemy z galeasem ze śliwek. Kaczka jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.