Koło Gospodyń Wiejskich ze Strawczynka w powiecie kieleckim zachęca wiosną do przygotowania kul zapiekanych po strawczynecku. Danie smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania.
Kalarepa to odmiana kapusty. Szczególnie młoda ma wiele cennych dla zdrowia wartości. Znana i ceniona już w starożytności, w Polsce jest wciąż obecna w uprawie. W kuchni wykorzystywane są jej odmiany o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepa ma delikatny, chrupiący, lekko słodki miąższ i w smaku przypomina kapustę.
Warto dodać, że kalarepa jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna i zawiera śladowe ilości tłuszczu.
Składniki: 4 duże młode kalarepy, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (może być również z indyka z dodatkiem boczku), 10 dag grzybów suszonych, namoczonych lub świeżych, drobno posiekanych, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 10 dag sera żółtego, natka pietruszki, 0,5 l mleka lub śmietany, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka i ostra – do smaku.
Sposób przygotowania: Kalarepy umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć miąższ, który należy drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego. Kalarepy włożyć do wrzącej posolonej wody na 3-4 minuty, wyjąć i ostudzić. Posiekane grzyby udusić z cebulką na maśle, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wystudzić, dodać do mięsa mielonego wraz z posiekaną pietruszką i startym serem. Farsz dobrze wymieszać, doprawić do smaku, nałożyć do każdej z kalarep, przykryć ściętym wierzchem. Kalarepy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym masłem. Masło rozpuścić, dodać mąkę, dobrze wymieszać, z letnim mlekiem, dobrze roztrzepać, aby nie było grudek i podgrzewać na ogniu do zgęstnienia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Można dodać trochę dobrej śmietany. Kalarepy zalać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 20 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich ze Strawczynka.