101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 8 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kapuściana głowa

Smaczne danie z kapustą i mięsem w roli głównej /Fot. Canva

Smaczne danie z kapustą i mięsem w roli głównej /Fot. Canva

Koło Gospodyń Wiejskich Modrzewianki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim poleca smaczne danie z kapustą i mięsem w roli głównej. Zimową porą zaspokoi głód, nasyci i rozgrzeje.   

Składniki: 1 główka kapusty białej, 80 dag mięsa mielonego, 1 czerwona cebula, 10 dag gotowanego ryżu, 4 g natki pietruszki, 4 g papryki słodkiej, 5 g kolendry, 5 g pieprzu mielonego, 5 g soli, 20 ml oleju, sól, pieprz.
Składniki na sos: 500 ml wody, 5 g kolendry, 5 g pieprzu mielonego, 5 g soli, 2 ząbki czosnku, 1 mały koncentrat pomidorowy.
Sposób przygotowania: Z kapusty odciąć wierzchołek i wydrążyć ją ze środka. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso, cebulę, ryż, natkę pietruszki, paprykę, kolendrę, pieprz, sól i olej wymieszać dokładnie w misce. Z mięsa formować klopsiki i włożyć do wydrążonej kapusty.
Składniki na sos dokładnie wymieszać i wlać do kapusty wypełnionej klopsikami, a resztę sosu wlać do naczynia. Przykryć ją odciętym wierzchołkiem. Przykryć papierem do pieczenia i folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec około 90 min.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Modrzewianki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekapustaKoło Gospodyń Wiejskich Modrzewiankikulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Już warto zaplanować wapnowanie w sadach

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Gdzie ta moja baba?” [POSŁUCHAJ]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Canva

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Gdzie ta moja baba?” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.