Kapuśniaczki Marysieńki to przysmak według przepisu Marianny Gadowskiej z gminy Łagów. Są to miękkie bułeczki z ciasta drożdżowego, wypełnione farszem z ugotowanej kiszonej kapusty i okraszonej cebulką. Idealny dodatek do świątecznych barszczyków.
Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 0,5 szklanki cukru, 4 jaja, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżeczka soli, margaryna.
Składniki na farsz: 60 dag kapusty kiszonej, 1 dag tłuszczu, szczypta kminku, 4 dag słoniny, 5 dag cebuli, 3 dag mąki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ciasto: Białka ubić na sztywno z cukrem i dodać żółtka, wymieszać delikatnie. Margarynę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu dodając cukier waniliowy. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości cukru. Wszystkie składniki wymieszać z mąką zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: Kapustę zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, kminek, przykryć, a kiedy się zagotuje odkryć na chwilę. Gotować 40-50 min. Słoninę, boczek pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni. Skwarki odsunąć na bok patelni a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Zmieszać ze zrumienioną mąką na jasnobrązowy kolor. Rozprowadzić z zimną wodą, zagotować i połączyć z kapustą. Doprawić do smaku. W razie potrzeby dodać cukier i trochę kwasu z kapusty. Ciasto rozwałkować pokroić na kwadraty. Na połowie położyć farsz i złożyć w trójkąty. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 185 stopni Celsjusza, do zrumienienia.