101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kapusta z grochem

PrzezMarzena SmorędaiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
28 października 2022
w KULINARIA
Kapusta z grochem / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Kapusta z grochem / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

 

W powiecie koneckim występuje największy udział najsłabszych gleb w powierzchni użytków rolnych w porównaniu do innych powiatów województwa świętokrzyskiego. Dlatego tradycyjna kuchnia regionu uzależniona była od dostępności produktów rolnych czy leśnych. Gospodynie wykorzystywały w swoich daniach to, co uprawiały, a były to przede wszystkim kapusta i ziemniaki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie tych składników z grochem i skwarkami, co nadawało potrawie sytości. Istniała również wersja postna, którą przygotowywano na wieczerzę wigilijną. Tradycja gotowania kapusty z grochem w formie dania postnego lub z dodatkiem mięsa przetrwała do dziś. Warto również wspomnieć, że kiszenie kapusty na wsi koneckiej przybierało formę ludowego obrzędu.

Kapusta z grochem

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg grochu łupanego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag słoniny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Groch zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia. Kapustę kiszoną opłukać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości – około 2 godzin. W oddzielnym garnku ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody namoczony wcześniej groch tak, by ziarna całkowicie się nie rozpadły. Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc. Boczek i słoninę pokroić i usmażyć na skwarki, a następnie dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. W osobnym naczyniu połączyć odciśniętą z wody kapustę, odcedzony zgnieciony groch, utłuczone ziemniaki oraz skwarki z cebulą. Masę doprawić pieprzem i solą do smaku, dobrze wymieszać.

 

Przepis podało: Stowarzyszenie Przyjaciół Wiejskich Tradycji w Bedlnie.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.