Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kapusta z kaszą i chrzanem
Dawniej na Ponidziu na stołach królowała kapusta, którą kiszono w drewnianych beczkach. Ten zwyczaj zachował się w powiecie pińczowskim do dziś.
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg podgardla wędzonego, 1 kg kości wędzonych, 1 kg kiełbasy wiejskiej, 75 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub pęczak, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan świeży utarty ok. 40 dag, 3 szklanki grochu lub fasoli.
Sposób przygotowania: Fasolę lub groch moczyć w wodzie przez około 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Kapustę gotować razem z kośćmi wędzonymi około 1 godziny. Dodać pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę, podgardle oraz fasolę lub groch i gotować przez godzinę. Do ugotowanej kapusty wsypać kaszę jęczmienną lub pęczak i gotować na małym ogniu 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Konsystencja potrawy powinna być lekko wodnista. Podawać ze świeżo utartym chrzanem i swojskim chlebem.
Przepis podała: Beata Kociołek ze Stowarzyszenia KGW Skowronianki.