101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Karkówka w kapuście

PrzezMarzena Smoręda
23 listopada 2022
w KULINARIA
Karkówka w kapuście / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Karkówka w kapuście / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Karkówka w kapuście

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

Karkówkę naciąć na porcje, nie oddzielając całkowicie od siebie, natrzeć przyprawami i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć trochę odciśniętej kapusty kiszonej. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez jedną godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C stopni i piec przez kolejną godzinę. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Kapusta królowała na wiejskich stołach jako źródło witamin i symbol dostatku. Dawniej mówiono „Gdzie barszcz i kapusta tam chata nie pusta…”. Tak było też w regionie pińczowskim. Kapusta była tu przyrządzana na różne sposoby i w różnej postaci. Tradycją urastającą do rangi ceremonii było kiszenie kapusty w drewnianych beczkach. To właśnie ta kwaszona z beczki była przyrządzana „na bogato” z karkówką i podawana np. na święta lub po świniobiciu. Karkówka w kapuście pieczona była w piecu chlebowym po upieczeniu ciast i chleba.

Przepis podała: Anna Płocha z Koła Gospodyń Wiejskich w Szarbkowsko-Chrabkowskie z Chmielowa.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.