Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Karp smażony z Rudy Malenieckiej
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1,5 kg karpia
- 3 cebule
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej
- sól
- cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania
Karpia bezpośrednio po oczyszczeniu i wypatroszeniu pokroić w dzwonka, posolić i włożyć do naczynia. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w plastry, przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach wyjąć rybę z naczynia i usunąć cebulę. Na talerz wysypać mąkę, obtoczyć w niej rybę i smażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Rybę podawać gorącą, dekorując tuż przed podaniem plasterkami cytryny.
Przepis pochodzi z archiwum ŚODR.