101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kasza gryczana z Małyszyna nie ma sobie równych. Dlaczego?

Kasza gryczana z Małyszyna nie ma sobie równych. Dlaczego?

Fot. Canva

Gryka – jedna z najzdrowszych kasz jest produkowana w ekologicznym gospodarstwie Małgorzaty i Rafała Zacharskich w Małyszynie w powiecie starachowickim. Wyrabiany z niej farsz zdobył także uznanie w konkurach kulinarnych.

Jak wygląda proces produkcji kaszy – o tym Rafał Zacharski:

– Na żadnym etapie produkcji pole i gryka nie widzi żadnej chemii. Kosimy ją pokosówką, czyli rodzajem specjalnej kosiarki, która pracuje przy rosie. Potem pokos leży od półtora do trzech tygodni na polu, aby wysechł, a dopiero później jest młócony kombajnem. Ziarno zawozimy do kaszarni, gdzie oddzielana jest łuska i tak powstaje kasza gryczana niepalona.

Miniony sezon rolnicy podsumowują jako przeciętny, bo wiosną była susza, ale za to koniec sezonu należał do udanych, przy zbiorach świeciło słońce, więc kasza jest bardzo smaczna.

Kasza gryczana z Małyszyna nie ma sobie równych. Dlaczego?
Zbiór gryki / Fot. Rafał Zacharski

Z kaszy gryczanej niepalonej Małgorzata Zacharska przygotowuje farsz, który jest wykorzystywany do pierogów, krokietów czy naleśników. Zajął on pierwsze miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” w Świętokrzyskiem i drugie miejsce w konkursie orgaznizowanym przez Izbę Rolniczą.

Kasza z Małyszyna dobrze się przechowuje, w suchym miejscu nawet po upływie roku jest smaczna i zachowuje walory zdrowotne. Podobnie jak jej prażona odmiana zawiera dużo białka, jednak to kasza biała ma go więcej o ok. 0,4 g. Kasza gryczana niepalona jest również lepszym źródłem flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, a do tego ma łagodniejszy smak.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: gospodarstwogrykaIzba Rolniczakaszakasza gryczanakonkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”kulinariaMałgorzata ZacharskaMałyszynMirzecprodukcjaRafał ZacharskiSkarżysko KamiennaStarachowiceŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Rokitnik – zwyczajna roślina o niezwykłych właściwościach

Następny wpis

Schabowe w miodzie

Anna Głąb

Anna Głąb

Redakcja Informacji, dziennikarz

Następny wpis
Schabowe w miodzie

Schabowe w miodzie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.