101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 9 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kasza, jabłka i miód – pyszne, że palce lizać!

kasza jaglana / Fot. Canva

kasza jaglana / Fot. Canva

„Jaglany przysmak” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Strawczynek wygrał konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa” w Tokarni, w którym udział wzięło 13 potraw z naszego regionu. To słodka i pyszna potrawa przenosząca nas na dawną wieś.

„Jaglany przysmak” zajął 1 miejsce w konkursie, w którym gospodynie prześcigały się w kulinarnych pomysłach na wspomnienie smaków z odległych lat.

– Zwyciężył w tej rywalizacji „Jaglany przysmak”, ponieważ w naszym odczuciu, jego słodycz i prostota przywoływała najpiękniejsze czasy w życiu każdego człowieka, czyli dzieciństwo – mówi Ewa Cisowska z koła Gospodyń Wiejskich Strawczynek.

Jak dodaje, panie z koła, które ma na koncie już wiele kulinarnych sukcesów, długo zastanawiały się nad wyborem potrawy, która najlepiej odda smak dzieciństwa. – Wybór padł na „Jaglany przysmak” – danie proste w wykonaniu, które doskonale pamiętam z dzieciństwa, kiedy to najpierw przygotowywała je dla dzieci, także dla mnie moja, nieżyjąca już, babcia Aniela, a potem moja mama Wiesia. Smakowało wybornie, więc jak tu nie wrócić pamięcią do tych beztroskich lat – wyjaśnia Ewa Cisowska.

Do przygotowania „Jaglanego przysmaku” potrzebna jest ugotowana kasza jaglana, rozprażone jabłka, orzechy włoskie i miód oraz przyprawy, takie jak cynamon i rodzynki.

Kaszę należy sparzyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Rozprażyć w garnku jabłka. Następnie rozdrobnić orzechy włoskie.

Z kaszy usypać kopczyk, a na jego wierzchu zrobić miejsce dla jabłek. Następnie posypać danie orzechami, cynamonem i rodzynkami i polać miodem. Smakuje wyśmienicie o czym świadczy najwyższe uznanie jurorów w tym konkursie.

Jak podkreśla Ewa Cisowska, wszystkie produkty użyte do wykonania popisowego dania to produkty rodzime, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Pozostałe miejsca na podium i wyróżnienia:

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki za „Pyzie po klimontowsku”
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Ostojów za „Prażuchę”
wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Dziurowie „Goły ziemniaczane”
wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich Przepióreczka „Racuszki pod waniliową chmurką”

04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: Ewa CisowskagotowanieJaglany przysmakKGW StrawczynekkulinariaprzepisSmaki DzieciństwaTokarnia
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Dłuższy czas na składanie wniosków o dopłaty bezpośrednie

Następny wpis

Ekologiczny nawóz z czarnego bzu

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zioła na odporność. Które działają najlepiej?

Ekologiczny nawóz z czarnego bzu

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.