W roku 2022 Dzień Keksa przypada w tym roku tuż po świętach Bożego Narodzenia, we wtorek na 27 grudnia. To święto ciasta, które najlepiej smakuje w Boże Narodzenie.
Keks to proste do zrobienia i niezwykle smaczne ciasto z kandyzowanymi owocami w środku. Posmakuje nawet najbardziej wymagającym osobom. W Dzień Keksa warto wziąć prostokątną foremkę, zrobić ciasto biszkoptowe i upiec je w piekarniku, a potem do wieczora zajadać się pysznym deserem.
Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można jeść go od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Keks
Wydrukuj przepisSkładniki
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 250 g masła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- ok. 300 g bakalii i trochę do dekoracji
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać. Przygotować bakalie. Gotową mieszankę keksową pokroić na mniejsze kawałki. Można też zrobić samemu mieszankę. Potrzebne będą rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Proporcje to: 50 g migdałów lub orzechów, 50 g suszonych fig, 50 g rodzynek, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Sodę wymieszać z mlekiem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
Ciasto przełożyć do brytfanki keksówki o długości 30 cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka. Po ok. 30 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu keks można polukrować i udekorować bakaliami.