Warzywa można uprawiać z siewu lub z rozsady. Uprawa z rozsady daje wcześniejsze plony i przyspiesza zbiory. Kiedy i jakie warzywa można zacząć wysiewać i wysadzać do gruntu radzą specjaliści ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Terminy dla warzyw do wysiewu:
- bób – od kwietnia
- groch – od kwietnia
- rzodkiewka – od marca
- pietruszka – od końca marca do końca kwietnia
- marchew – od końca marca do połowy maja
- szpinak – od końca marca
- koper – od końca marca
- sałata – od kwietnia
- por – od drugiej połowy kwietnia
- ogórki – od 10 maja (po przymrozkach majowych) do końca czerwca
- seler korzeniowy – od połowy maja do połowy czerwca
- kapusta biała – od czerwca (można wcześniej przygotować rozsadę i wtedy sadzić ją na miejsce stałe koniec kwietnia lub na początku maja).
W przypadku, kiedy spodziewamy się spadków temperatury, młode siewki przykrywamy agrowłókniną.
Rozsadę warzyw możemy przygotować:
- aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata);
- dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka);
- dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona);
- dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).
Terminy dla wybranych warzyw do siania, rozsady lub sadzenia:
- bakłażan
- Rozsada: marzec – kwiecień
sadzenie: maj – czerwiec - bób
rozsada: luty-marzec
sadzenie: kwiecień - brokuł
rozsada: marzec-czerwiec
sadzenie: kwiecień-lipiec - kapusta brukselska
rozsada: kwiecień
sadzenie: koniec maja-początek czerwca - burak korzeniowy
siew: kwiecień-czerwiec - burak liściowy
siew: kwiecień-czerwiec - cebula
siew: marzec-kwiecień
rozsada: luty-marzec
sadzenie: kwiecień - cukinia
siew: koniec kwietnia-połowa czerwca
rozsada: koniec kwietnia
sadzenie: połowa maja - czosnek
sadzenie: koniec października/początek listopada (sadzenie ząbków)
W odróżnieniu od innych warzyw czosnek nie wytwarza nasion, dlatego rozmnaża się go wyłącznie generatywnie. - dynia
siew: druga połowa maja
rozsada: kwiecień
sadzenie: druga połowa maja - fasolka szparagowa
siew: od końca kwietnia do lipca - fasola
siew: maj - groszek
siew: marzec-kwiecień - jarmuż
siew: maj-czerwiec
rozsada: kwiecień-maj
sadzenie: maj-czerwiec - kalafior
siew: kwiecień-maj
rozsada: luty-marzec
sadzenie: kwiecień - kapusta głowiasta
rozsada: kwiecień
sadzenie: druga połowa maja/początek czerwca
Marchew
siew: marzec-kwiecień - ogórek
siew: maj - papryka
rozsada: marzec-kwiecień
sadzenie: maj-czerwiec - pietruszka korzeniowa
siew: marzec-kwiecień - rzodkiewka
siew: marzec-maj oraz lipiec-sierpień - sałata głowiasta
siew: kwiecień-maj
rozsada: luty-marzec oraz lipiec-sierpień
sadzenie: marzec-kwiecień oraz sierpień-wrzesień - seler korzeniowy
rozsada: luty-marzec
sadzenie: druga połowa maja