101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kiełbasa z gęsiną

PrzezMarzena Smoręda
10 listopada 2022
w KULINARIA
Kiełbasa z gęsiną / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Kiełbasa z gęsiną / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Kiełbasa z gęsiną

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2,5 kg mięsa z gęsi (piersi, uda)
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. z karkówki)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. z golonek)
  • tłuszcz z rozbioru gęsi oraz skóry
  • jelita wieprzowe
  • PRZYPRAWY NA KAŻDY KILOGRAM MIĘSA
  • 1,5 dag pieprzu
  • 1/2 dag ziela angielskiego
  • 1 dag majeranku
  • 1/2 dag kolendry
  • 3 dag czosnku świeżego
  • 17-22 g soli

Sposób przygotowania

Kiełbasę wykonać z mięsa niepeklowanego. Rozdzielić mięso, pozbawić błon, tłuszczu, skóry oraz kości. Mięso z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrobnić na sitku (6-8 mm), a tłuszcz, skóry i błony z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrobnić na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać. Podczas mieszania dodać przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5 proc. Mięso wyrabiać ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wymieszaną masę mięsną odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wymieszać ją jeszcze raz i napełnić wcześniej przygotowane jelita. Dla ułatwienia można użyć maszynki ręcznej, by łatwiej kontrolować szybkość nadziewania. Do maszynki przytwierdzić podłużną końcówkę i posmarować ją tłuszczem, aby łatwiej było nałożyć na nią całe jelito. Na końcu jelita zrobić supeł, do maszynki włożyć pierwszą porcję mięsa i zacząć kręcić. Pomiędzy porcjami mięsa nie mogą powstawać dziury z powietrzem. Po nadzianiu ok. 10-15 cm kiełbasy, zawinąć ją kilkukrotnie wokół własnej osi. Po nadzianiu całego jelita, na jego końcu zawiązać supeł.

Kiełbasę powiesić na kiju i pozostawić w chłodnym miejscu przez 1-2 godziny. Wędzarnię rozgrzać do 50 stopni C, powiesić kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszać je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu aż powierzchnia kiełbas będzie sucha w dotyku. Kiełbasę wędzić w temperaturze 40-50 stopni C przez 3-4 godziny do jasno brązowej barwy. Po tym czasie podnieść temperaturę w wędzarni do 80 stopni C i piec do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni C, następnie kiełbasę sparzyć. Kiełbasę schłodzić do temperatury poniżej 18 stopni C.

Kiełbasa z gęsiny ma kruchą konsystencję, może podczas pieczenia podejść tłuszczem. Jest to kiełbasa dość tłusta z uwagi na zawartość tłuszczu gęsiego.

Przepis podała: Monika Chat-Komoniewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Topoli.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij78Tweet49Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.