101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kisimy marchewkę, rzodkiewkę, buraki

Kiszona marchew

Kiszona marchewka / fot. Canva

Rzodkiewka, kalafior, marchewka czy buraki – młode warzywa, które dostępne są teraz dosłownie na wyciągnięcie ręki znakomicie nadają się na kiszonki. Zawarte w nich witaminy i smak zakonserwować można w słoiku, by na bieżąco i na jesień i zimę wzbogacać i urozmaicać codzienna dietę. Smakiem mogą zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Jakie zalety mają kiszonki? Maja wiele właściwości zdrowotnych dla organizmu. według dietetyków, przygotowywane od wieków w polskich kuchniach kiszonki wzmacniają odporność, poprawiają kondycję włosów i skóry oraz ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach. Są też naturalnym źródłem witaminy A i E, które przeciwdziałają działaniu wolnych rodników.
Oto przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Składniki: 1 kg dowolnych młodych warzyw, 1 litr wody, 1 łyżka soli niejodowanej, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 2-3 gałązki świeżego kopru, 1-2 liście laurowe.
Sposób przygotowania: Sól rozpuścić w wodzie, na dno słoika włożyć przyprawy: czosnek, koper, liście laurowe. W słoiku ciasno ułożyć warzywa, pozostawiając około2-3 centymetry wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Zalać warzywa solanką, tak, aby były całkowicie pokryte wodą. Aby warzywa nie wypływały warto obciążyć je małym kamieniem lub ciężarkiem. Zamknąć luźno słoik i odstawić go w ciepłe, ciemne miejsce na 5-7 dni. Po zakończeniu fermentacji włożyć słoik do lodówki lub chłodnej piwniczki. Niska temperatura spowolni proces fermentacji i pozwoli zachować smak i chrupkość kiszonki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: burakigotowaniekiszonkikulinariamarchewprzepisrzodkiewka
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie pomoc dla świętokrzyskich gospodarstw

Następny wpis

Jaka jest jakość tegorocznych zbóż w Świętokrzyskiem?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
żniwa, zboże, pole, kombajn / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Jaka jest jakość tegorocznych zbóż w Świętokrzyskiem?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.