Nie tylko ogórki czy kapustę, kisić warto także buraki, cebulę, czosnek, marchew, kalafior, pomidory, cukinię czy paprykę. Kiszonki to bomby witaminowe, które wzmacniają odporność i wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Dlaczego warto samodzielnie kisić warzywa i jak przyrządzić kimchi?
Kiszone warzywa to jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie pojawiły się w polskiej kuchni. Ich cenne właściwości znane są od wieków i potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Uznawane za naturalny probiotyk, wpływają na szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie i zapobiegają wielu poważnym chorobom.
Najlepsze dla zdrowia są samodzielnie przyrządzone kiszonki, ponieważ te ze sklepów dużo szybciej się psują z uwagi na na wykorzystywane w nich kwasy – mlekowy lub cytrynowy oraz są uboższe w wartości odżywcze ze względu na konserwujące dodatki.
Najwięcej właściwości zachowują kiszonki „z beczki”; kupowane w folii często są przegrzane, bez wartości i dobrego smaku.
Kiszenie, czyli fermentacja to najstarsza metoda konserwowania produktów.
Kiszonki wspomagają odrobaczanie organizmu – dlatego warto podawać je dzieciom.
Ukisić można wszystko – cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, cukinię, oliwki, kukurydzę, dynię, fasolkę szparagową czy grzyby. Również kiszone owoce, np. śliwki czy gruszki znajdą swoje zastosowanie w kuchni.
Kisząc warzywa, można przyrządzić kimchi, czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej ze sfermentowanych lub ukiszonych warzyw.
Jak zrobić kimchi?
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, przyrządzone z kiszonych warzyw. Najczęściej są wśród nich: kapusta pekińska, ogórki albo rzepa. Kimchi podawane jest jako przystawka lub dodatek do posiłku. Jest wiele odmian kimchi. Oto jedna z nich.
Składniki: kapusta pekińska, rzodkiewki, 2 marchwie, szczypior, 2 ząbki czosnku, pieprz, płatki chili, imbir i cukier kokosowy.
Sposób przygotowania: Warzywa obrać i pokroić. Dodać do nich wyciśnięte ząbki czosnku i starty imbir oraz po 2 łyżeczki chili i cukru. Wymieszać wszystko i poczekać aż warzywa puszczą sok. Następnie należy je przełożyć do słoja i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce, po czym wstawić do lodówki na 3 tygodnie. Po tym czasie kimchi jest gotowe.