101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Knedle ziemniaczane z grzybami

PrzezMarzena Smoręda
15 grudnia 2022
w KULINARIA
Knedle ziemniaczane z grzybami / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Knedle ziemniaczane z grzybami / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Knedle ziemniaczane z grzybami

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej
  • 30-40 dag grzybów świeżych lub 5 dag suszonych
  • 30 dag bułki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby świeże ugotować w małej ilości wody, suszone namoczyć, ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić i przysmażyć na złocisty kolor. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odsączyć. Składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto. Formować knedle (włożyć farsz do środka ciasta). Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką tartą lub skwarkami.

Przepis podał: Zespół Folklorystyczny Zaborzanki z Zaborza.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.