Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Knedle ziemniaczane z grzybami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki stołowe masła
- 1 łyżka stołowa bułki tartej
- 30-40 dag grzybów świeżych lub 5 dag suszonych
- 30 dag bułki pszennej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby świeże ugotować w małej ilości wody, suszone namoczyć, ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić i przysmażyć na złocisty kolor. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odsączyć. Składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto. Formować knedle (włożyć farsz do środka ciasta). Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką tartą lub skwarkami.
Przepis podał: Zespół Folklorystyczny Zaborzanki z Zaborza.