101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 29 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kompot z suszu

PrzezMarzena Smoręda
19 grudnia 2022
w KULINARIA
Na zdjęciu Bernadeta Broda podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w Dworku Laszczyków / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Na zdjęciu Bernadeta Broda podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w Dworku Laszczyków / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy napój przygotowywany na wieczerzę wigilijną. Jest smaczny, aromatyczny i co ważne, pozytywnie wpływa na trawienie. Przy świątecznym stole będzie zatem niezbędny. Ma także swoje tajemnice. Oto sprawdzony przepis.

Ludowe wierzenia przypisywały każdej z 12 wigilijnych potraw konkretne znaczenie, nie inaczej jest z kompotem z suszu.

Na Kiermaszu Bożonarodzeniowym w Dworku Laszczyków w Kielcach owocowy susz cieszył się ogromną popularnością wśród kielczan, którzy robili przedświąteczne zakupy.

Jak wyjaśniła Bernadeta Broda, jedna z gospodyń polecających świąteczne specjały, wigilijny susz ma swoja ważną symbolikę. – To mieszanka suszonych owoców: jabłka symbolizują zdrowie i miłość, śliwki mają odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długie życie.

Kompot z suszonych owoców jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie, ponieważ przyśpiesza perystaltykę jelit. Kompot z suszu smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pić go nie tylko w Wigilię.

Kompot z suszu

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 80 g suszonych gruszek
  • 80 g suszonych śliwek
  • laska cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • ewentualnie sok z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania

Owoce płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Odstawiamy na całą noc. Owoce gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po zagotowaniu dodajemy cynamon, goździki, miód i sok z cytryny.

Tagi: Kiermasz Bożonarodzeniowykulinaria
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.