Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy napój przygotowywany na wieczerzę wigilijną. Jest smaczny, aromatyczny i co ważne, pozytywnie wpływa na trawienie. Przy świątecznym stole będzie zatem niezbędny. Ma także swoje tajemnice. Oto sprawdzony przepis.
Ludowe wierzenia przypisywały każdej z 12 wigilijnych potraw konkretne znaczenie, nie inaczej jest z kompotem z suszu.
Na Kiermaszu Bożonarodzeniowym w Dworku Laszczyków w Kielcach owocowy susz cieszył się ogromną popularnością wśród kielczan, którzy robili przedświąteczne zakupy.
Jak wyjaśniła Bernadeta Broda, jedna z gospodyń polecających świąteczne specjały, wigilijny susz ma swoja ważną symbolikę. – To mieszanka suszonych owoców: jabłka symbolizują zdrowie i miłość, śliwki mają odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długie życie.
Kompot z suszonych owoców jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie, ponieważ przyśpiesza perystaltykę jelit. Kompot z suszu smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pić go nie tylko w Wigilię.
Kompot z suszu
Wydrukuj przepisSkładniki
- 100 g suszonych jabłek
- 80 g suszonych gruszek
- 80 g suszonych śliwek
- laska cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 2 goździki
- ewentualnie sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
Owoce płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Odstawiamy na całą noc. Owoce gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po zagotowaniu dodajemy cynamon, goździki, miód i sok z cytryny.