101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kopytka ziemniaczano-buraczane

Kopytka ziemniaczano-buraczane

Fot. Canva

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Kopytka ziemniaczano-buraczane

Ziemniaki, buraki i dynia, popularnie zwana banią, to powszechnie uprawiane warzywa w dorzeczu rzeki Kamiennej. Warzywa te były od zawsze podstawą wyżywienia. Dawniej gospodynie korzystały z nich przez cały rok, ale najczęściej w okresie od jesieni do wiosny. Z warzyw tych tworzono różne potrawy, proste, smaczne i efektowne, które dziś stanowią kulinarną inspirację do tworzenia nowych kompozycji smakowych.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 buraki, ok. 2 szklanek mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 jajka, szczypta soli.

Ziemniaki ugotować. Buraki wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60-70 min. Następnie ziemniaki i buraki utłuc na jednolitą masę. Dodać jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Formować długie rulony, spłaszczyć lekko widelcem, pociąć na niewielkie kawałki. Ugotować w osolonej wodzie.

Kopytka można podawać z mizerią z zielonej pietruszki na bloku dyniowym.

Blok dyniowy: dynię obrać, pokroić na plastry (bloki), natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem, pokropić octem i oliwą. Marynować przez 12 godzin, a następnie upiec na blaszce.

Mizeria z pietruszki: nać pietruszki i garść migdałów posiekać, skropić sokiem z cytryny. 2 ząbki czosnku i korzeń chrzanu zetrzeć bezpośrednio na mizerię, dodać sól, pieprz i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis podała: Monika Barańska ze Stowarzyszenia Brody nad Kamienną z Brodów.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowanieKielcekopytkakopytka ziemniaczano-buraczanekulinariaMonika Barańskaprzepisrzeka KamiennaStowarzyszenie Brody nad KamiennąŚwiętokrzyskietradycjawieś
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny hurtowe na giełdzie owocowo-warzywnej z 20.03.2024

Następny wpis

Obchodzimy Światowy Dzień Wody

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Obchodzimy Światowy Dzień Wody

Obchodzimy Światowy Dzień Wody

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.