„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Kopytka ziemniaczano-buraczane
Ziemniaki, buraki i dynia, popularnie zwana banią, to powszechnie uprawiane warzywa w dorzeczu rzeki Kamiennej. Warzywa te były od zawsze podstawą wyżywienia. Dawniej gospodynie korzystały z nich przez cały rok, ale najczęściej w okresie od jesieni do wiosny. Z warzyw tych tworzono różne potrawy, proste, smaczne i efektowne, które dziś stanowią kulinarną inspirację do tworzenia nowych kompozycji smakowych.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 buraki, ok. 2 szklanek mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 jajka, szczypta soli.
Ziemniaki ugotować. Buraki wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60-70 min. Następnie ziemniaki i buraki utłuc na jednolitą masę. Dodać jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Formować długie rulony, spłaszczyć lekko widelcem, pociąć na niewielkie kawałki. Ugotować w osolonej wodzie.
Kopytka można podawać z mizerią z zielonej pietruszki na bloku dyniowym.
Blok dyniowy: dynię obrać, pokroić na plastry (bloki), natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem, pokropić octem i oliwą. Marynować przez 12 godzin, a następnie upiec na blaszce.
Mizeria z pietruszki: nać pietruszki i garść migdałów posiekać, skropić sokiem z cytryny. 2 ząbki czosnku i korzeń chrzanu zetrzeć bezpośrednio na mizerię, dodać sól, pieprz i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis podała: Monika Barańska ze Stowarzyszenia Brody nad Kamienną z Brodów.