101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kosmiczna beza z kremem patissiere, płatkami czarnej czekolady i borówkami zatopionymi w białej czekoladzie

30 marca 2022
w KULINARIA
11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce
11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Kosmiczna beza z kremem patissiere, płatkami czarnej czekolady i borówkami zatopionymi w białej czekoladzie

Wydrukuj przepis

Składniki

  • Beza:
  • Białka 4 szt.
  • Cukier puder 300 gr.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Ocet spirytusowy 1 łyżeczka
  • Sos:
  • Brzoskwinie w puszcze 1 puszka
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Cukier około 100 gr.
  • Krem:
  • Żółtka 11 sztuk
  • Cukier 250 gr.
  • Mąka 80 gr.
  • Mleko 1l.
  • Laska wanilii
  • Śmietanka 30%

Sposób przygotowania

Beza: białka z cukrem i mąką ubijamy na sztywną pianę, na zakończenie ubijania dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Na papier do pieczenia przekładamy masę, formując bezy. Wkładamy do piekarnika i suszymy najpierw 20 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze około półtorej godziny.

Sos: wszystkie składniki przekładamy do rondla, wlewamy niewiele soku z brzoskwiń i gotujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do masy wrzucamy całe ulubione owoce (np. maliny, jeżyny, borówki).

Krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z rozciętą laską wanilii. Zagotowane, ciepłe mleko powoli przelewamy do żółtek w misce.

Po połączeniu wszystko przekładamy do rondla i cały czas mieszając bardzo wolno, gotujemy do konsystencji budyniu. Po zagotowaniu przecieramy przez sito. Wystudzony krem dokładnie mieszamy z ubitą wcześniej śmietaną.

11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce

11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce
11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce

11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce

11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce
11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce
Tagi: kulinaria
Udostępnij234Tweet146Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.