Kosmiczna beza z kremem patissiere, płatkami czarnej czekolady i borówkami zatopionymi w białej czekoladzie
Wydrukuj przepisSkładniki
- Beza:
- Białka 4 szt.
- Cukier puder 300 gr.
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Ocet spirytusowy 1 łyżeczka
- Sos:
- Brzoskwinie w puszcze 1 puszka
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Cukier około 100 gr.
- Krem:
- Żółtka 11 sztuk
- Cukier 250 gr.
- Mąka 80 gr.
- Mleko 1l.
- Laska wanilii
- Śmietanka 30%
Sposób przygotowania
Beza: białka z cukrem i mąką ubijamy na sztywną pianę, na zakończenie ubijania dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Na papier do pieczenia przekładamy masę, formując bezy. Wkładamy do piekarnika i suszymy najpierw 20 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze około półtorej godziny.
Sos: wszystkie składniki przekładamy do rondla, wlewamy niewiele soku z brzoskwiń i gotujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do masy wrzucamy całe ulubione owoce (np. maliny, jeżyny, borówki).
Krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z rozciętą laską wanilii. Zagotowane, ciepłe mleko powoli przelewamy do żółtek w misce.
Po połączeniu wszystko przekładamy do rondla i cały czas mieszając bardzo wolno, gotujemy do konsystencji budyniu. Po zagotowaniu przecieramy przez sito. Wystudzony krem dokładnie mieszamy z ubitą wcześniej śmietaną.
11.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce