101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kotleciki kalafiorowe z jaglanką i sosem pieczarkowym

Kotlet z sosem pieczarkowym / Fot. Canva

Kotlet z sosem pieczarkowym / Fot. Canva

Kasza jaglana to królowa zbóż i najlepsze lekarstwo na choroby cywilizacyjne za sprawą minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, wapń, potas, krzem, lecytyna oraz witamin z grupy B. Jeśli dodać do niej kalafior wspomagający zdrowie nadciśnieniowców, przeciwdziałający nowotworom i dbający o zdrowie skórę – to mamy pomysł na zdrowy obiad.

Uzupełnieniem walorów zdrowotnych w tym daniu są aromatyczne i smaczne pieczarki – grzyby bogate w witaminy z grupy B, witaminę D, której brak jest w warzywach oraz fosfor, selen, żelazo i miedź, a także kwas foliowy.
Składniki na 6 kotletów: 500 g kalafiora, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka bulionu, 1 jajko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, 1 łyżka bułki tartej, po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, curry, kurkumy, sól, pieprz do smaku oraz bułka tarta i olej.
Składniki na sos pieczarkowy: 200 g pieczarek, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól, pieprz, ½ szklanki słodkiej śmietanki 12- lub 18-procentowej.
Sposób przygotowania: Kalafiora podzielić na kilka różyczek, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować al dente (ok. 7 minut) lub na parze (ok. 20 minut). Odcedzić, wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem lub zblendować.
Kaszę jaglaną wypłukaną odcedzić, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Kaszę po ostudzeniu połączyć z kalafiorem, jajkiem, bułką tartą, natką, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie wymieszać (kotlety muszą łatwo się kleić, jeśli nie to trzeba opcjonalnie dodać więcej bułki tartej). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Kotleciki można również upiec w piekarniku. Należy wówczas po uformowania kotlecików posmarować je oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Sposób przygotowania sosu: Umyte pieczarki pokroić na ćwiartki, smażyć na złoty kolor przyprawiając do smaku. Zalać śmietanką i po zgęstnieniu obficie posypać natką pietruszki.
Przepis podało: Stowarzyszenie Aktywne Kobiety Gnieździsk z gminy Łopuszno.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekalafiorkasza jaglanakulinariapieczarkiprzepisStowarzyszenie Aktywne Kobiety Gnieździsk z gminy Łopuszno
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jesienne szczepienie lisów przeciwko wściekliźnie

Następny wpis

KRUS i NFZ razem dla zdrowia mieszkańców wsi

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Adam Stoksik, dyrektor Oddziału Regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Kielcach i Marta Pietrasiak, dyrektor Świętokrzyskiego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia w czasie podpisywania listu intencyjnego. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

KRUS i NFZ razem dla zdrowia mieszkańców wsi

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.