Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 mały kalafior, 3 cebule, pęczek natki pietruszki, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, bułka tarta, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Kalafiora podzielić na małe kawałeczki i dodać do cebuli. Smażyć razem około 10 minut. Połączyć ugotowaną kaszę z cebulą i kalafiorem, dodać czosnek, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i pietruszkę. Wyrobić wszystko na masę. Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Żurawinki z gminy Mniów w powiecie kieleckim.