Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
SKŁADNIKI:
Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag margaryny, 10 dag śmietany 24%, szczypta soli.
Krem: 20 dag topinamburu, 1/2 szklanki mleka, 12 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki kawy z topinamburu, cukier puder do posypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Produkty na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Rozwałkować cienko na stolnicy. Pokroić w paski o szerokości 3 cm i nawinąć na posmarowane masłem foremki, zaczynając od węższej części. Piec w piekarniku 15 minut w 200oC. Topinambur gotować ok. 40 minut ostudzić i zmielić w maszynce. Mleko zagotować z cukrem i 2 łyżkami kawy. Pod koniec gotowania dodać topinambur. Po wystudzeniu połączyć z masłem, a następnie nadziać rureczki kremem. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z kawą.
Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.