101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 29 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu

Strona główna AKTUALNOŚCI

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

SKŁADNIKI:

Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag margaryny, 10 dag śmietany 24%, szczypta soli.

Krem: 20 dag topinamburu, 1/2 szklanki mleka, 12 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki kawy z topinamburu, cukier puder do posypania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Produkty na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Rozwałkować cienko na stolnicy. Pokroić w paski o szerokości 3 cm i nawinąć na posmarowane masłem foremki, zaczynając od węższej części. Piec w piekarniku 15 minut w 200oC. Topinambur gotować ok. 40 minut ostudzić i zmielić w maszynce. Mleko zagotować z cukrem i 2 łyżkami kawy. Pod koniec gotowania dodać topinambur. Po wystudzeniu połączyć z masłem, a następnie nadziać rureczki kremem. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z kawą.

Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

jagody / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce
KULINARIA

Czarnica – zupę polecają gospodynie z Koła Radlinianki

PrzezMarzena Smoręda
28 czerwca 2025

Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z gminy Górno w powiecie kieleckim w sezonie jagodowym poleca czarnicę. Co to za wyborne danie!

Czytaj więcejDetails
Letnie orzeźwienie, czyli mango i melon z nutą chili

Letnie orzeźwienie, czyli mango i melon z nutą chili

24 czerwca 2025
Ziołowe herbatki, w sam raz na lato / Fot. Grażyna Szlęzak

Ziołowe herbatki, w sam raz na lato

17 czerwca 2025

Drożdżowe wypieki z bobem

17 czerwca 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.