101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 27 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Krupnik na zieleniatkach

PrzezMarzena Smoręda
29 września 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
Krupnik na zieleniatkach / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Krupnik na zieleniatkach / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Krupnik na zieleniatkach

Krupnik gotowany na gęsinie z własnego chowu to tradycyjna potrawa regionalna. W okresie jesiennym gospodynie, chcąc urozmaicić i jeszcze bardziej wzbogacić smak zupy, dodawały grzyby zieleniatki lub inaczej gąski. Niemal w każdym domu krupnik przyrządzany był w ten sposób. Gąski to bardzo smaczne grzyby, dlatego dodanie ich do zupy podnosiło jej smak.

Składniki

  • 80 dag mięsa gęsiego
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg zieleniatek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania

Mięso umyć, zalać wodą, zagotować, zebrać pianę. Następnie dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotować na małym ogniu. Dodać zieleniatki, ziemniaki i zasypać kaszą jęczmienną. Na koniec dodać czosnek i wszystko chwilę gotować. Doprawić do smaku.

Przepis podał Zespół Obrzędowy „Kowalanki” z Kowali.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.