101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kugiel mieszczański

Kugiel mieszczański / Fot. ŚODR

Kugiel mieszczański / Fot. ŚODR

Ziemniaki w kuchni tradycyjnej zajmują szczególne miejsce. Warzywo to jest tanie, pożywne i łatwo dostępne, dlatego stanowiło i stanowi podstawę wielu posiłków. Kugiel mieszczański to stara żydowska potrawa przypomniana przez panie z gminy Koprzywnica.

Tereny te były w dużej mierze zamieszkiwane przez ludność pochodzenia żydowskiego. W drugiej połowie XIX wieku w koprzywnickim rynku odbywały się dwa zajazdy, na których serwowano między innymi kugiel. Tradycja ta przetrwała do dziś. Najprostsza wersja była przyrządzana z samych ziemniaków z cebulką i boczkiem.

Kugiel mieszczański
Kugiel mieszczański / Fot. ŚODR
Kugiel mieszczański / Fot. ŚODR

Składniki: 3 kg ziemniaków, 1 kg mięsa baraniego, gęsiego lub kaczego, 4 cebule, 30 dag boczku wędzonego, 4 jajka, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, oregano, rozmaryn, olej.

Sposób przygotowania: ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wystudzoną cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, jajkami i mąką. Całość doprawić przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i pozostałymi ziołami. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Sprawioną tuszkę mięsa gęsiego lub kaczego oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.

Pokrojone mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Grubą blachę do pieczenia posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Przygotowane wcześniej składniki należy ułożyć w blasze kolejno warstwami: lekko wytopiony boczek, przyrządzoną masę ziemniaczaną, podsmażone mięso, przyrządzoną masę ziemniaczaną, podsmażone mięso, przyrządzoną masę ziemniaczaną, lekko wytopiony boczek. Blachę z ziemniaczanym ciastem włożyć do piekarnika na najniższą półkę i piec około 1,5 godziny. Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze jedną godzinę, ciągle w tej samej temperaturze.

Kugiel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zrumieniony. Podaje się go na gorąco, krojąc w duże kawałki. Dobrze smakuje polany sosem borowikowym z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty, jak również polany kwaśną śmietaną.

Przepis podały mieszkanki Koprzywnicy.

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Jakie są w Polsce terminy żniw?

Następny wpis

Jak uprawiać i pielęgnować wiśnie?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jak uprawiać i pielęgnować wiśnie?

Jak uprawiać i pielęgnować wiśnie?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.