Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kulki z grochu
Na tradycyjnym wiejskim stole znajdowało się to wszystko, co było uprawiane w gospodarstwie. Dużą popularnością cieszyły się groch, bób i fasola, które często były podstawą przygotowywanych potraw. Rośliny strączkowe sprawiają, że dania z ich dodatkiem dostarczają wszelkich istotnych składników odżywczych pomimo braku mięsa. Kuchnia na terenach wiejskich z początku XX wieku i lat wcześniejszych była uboga w przyprawy, ze względu na ich cenę oraz brak umiejętności ich wykorzystania. Dlatego gospodynie wzbogacały smak swoich dań warzywami i aromatycznymi ziołami. Z tego względu niezastąpionym składnikiem wielu dań była cebula. Smak kulek z grochu wzbogacany był również nacią pietruszki lub koprem. Jeśli była taka możliwość, kulki polewano omastą z boczku lub słoniny.
Składniki: 20 dag suchego grochu, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, pieprz, sól, natka pietruszki lub koperek, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Groch namoczyć i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia groch gotować z odrobiną masła aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utrzeć na gładką masę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do grochu razem z przyprawami, jajkiem i 4 łyżkami bułki tartej. Wszystko razem wymieszać. Z całej masy formować małe kulki i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać ciepłe, polane smażonym boczkiem.
Przepis podała: Lidia Dukała z Zaborza.