Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kulki z grochu
Na tradycyjnym wiejskim stole znajdowało się to wszystko, co było uprawiane w gospodarstwie. Dużą popularnością cieszyły się grochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More, bóbBób (Vicia faba L. var. major), inaczej wyka bób – rośl... More i fasolaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More, które często były podstawą przygotowywanych potraw. Rośliny strączkowe sprawiają, że dania z ich dodatkiem dostarczają wszelkich istotnych składników odżywczych pomimo braku mięsa. Kuchnia na terenach wiejskich z początku XX wieku i lat wcześniejszych była uboga w przyprawy, ze względu na ich cenę oraz brak umiejętności ich wykorzystania. Dlatego gospodynie wzbogacały smak swoich dań warzywami i aromatycznymi ziołami. Z tego względu niezastąpionym składnikiem wielu dań była cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More. Smak kulek z grochu wzbogacany był również nacią pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More lub koprem. Jeśli była taka możliwość, kulki polewano omastą z boczku lub słoniny.
Składniki: 20 dag suchego grochu, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 mała cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, pieprz, sól, natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More lub koperekKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: GrochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More namoczyć i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia grochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More gotować z odrobiną masła aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utrzeć na gładką masę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do grochu razem z przyprawami, jajkiem i 4 łyżkami bułki tartej. Wszystko razem wymieszać. Z całej masy formować małe kulki i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać ciepłe, polane smażonym boczkiem.
Przepis podała: Lidia Dukała z Zaborza.