101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kura faszerowana bez kości

PrzezMarzena Smoręda
2 stycznia 2023
w KULINARIA
Kura faszerowana bez kości / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kura faszerowana bez kości / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


W powiecie opatowskim istniała kiedyś gospoda „Pod brzozą”, gdzie była serwowana kura według podanego przepisu. Jak wynika z relacji starszych ludzi, danie to bardzo smakowało mieszkańcom, dlatego sięgnięto do dawnych tradycji i potrawa jest teraz przygotowywana na specjalne zamówienia i przyjęcia okolicznościowe w regionie.

Kura faszerowana bez kości

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kura o wadze 1,5 kg
  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Mięso z łopatki wieprzowej zmielić w maszynce, dodać jajka, drobno posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z kury wyjąć wszystkie kości bez jej rozcinania. Faszerować kurę, zaczynając od udek i skrzydełek. Zaszyć otwór i piec około 2 godziny. Tak przygotowaną kurę podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i marynowanymi buraczkami lub z surówką z kapusty.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Kalinki z Brzozowej.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.