Składniki
- 2 duże kurczaki
- 2 cebule
- kurki
- 2 jaja
- papryka mielona
- papryka świeża
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- czerstwa bułka
Sposób przygotowania
Kurczaka delikatnie wytrybować (oddzielić mięso od kości). Kości należy wyjąć nie uszkadzając skóry kurczaka. Przyprawiamy i pozostawiamy na 3 godziny. Drugiego kurczaka trybujemy w całości i mielimy mięso. Dodajemy bułkę namoczoną w mleku i zmieloną, przyprawy, warzywa, podsmażoną cebulkę, uduszone kurki, jaja i wyrabiamy farsz. Gotowym farszem napychamy wytrybowanego kurczaka, zaszywamy i układamy w brytfance. Obkładamy masłem i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 °C. Podajemy na gorąco lub na zimno z sosem kurkowym.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej