Wystarczy pomysł, aby banalny kurczak zmienił się na talerzu w wykwintną… przepiórkę. Kreatywne Kobietki ze Szczukowic – gospodynie z pasją do gotowania zdradziły swój oryginalny przepis.
Drób od wielu lat gości na polskich stołach. I choć przez niektórych uważany jest za zbyt powszechny, pamiętać należy, że do tego rodzaju mięs zalicza się nie tylko kurczaka, ale także gęsi, indyki, kaczki czy przepiórki i perliczki.
Drób nie jest prostym tematem, bo z fileta z kurczaka wyczarować danie wcale nie jest łatwo – mówią kulinarni eksperci. I mają rację.
W książce kucharskiej „Ambaras drobiowy i inne potrawy” Starostwa Powiatowego w Kielcach są ciekawe receptury potraw z wykorzystaniem drobiu. To kopalnia pomysłów dla wszystkich, którzy chcieliby odczarować smak kurczaka i całego drobiu, a tym samym sięgnąć do sprawdzonych receptur.
Kurczak jak przepiórka
Składniki: udka z kurczaka, cebula, boczek, buraki, jagody lub inne owoce, grzyby, miód, olej, limonka, musztarda, pieprz, sól, kolendra.
Sposób przygotowania: Z udek usunąć kości, pozostawić skórę i zemleć mięso. Pokroić i podsmażyć cebulę i grzyby, dodać do mięsa. Nafaszerować mięso i dodać plaster boczku. Zawinąć skórą. Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 50 minut.
Buraki upiec w folii. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Jagody lub inne owoce zasypać odrobiną soli i rozgnieść widelcem. Dodać musztardę, miód, limonkę, pieprz i kolendrę. Przygotowanym sosem polać buraki.
Przepis podały Kreatywne Kobietki ze Szczukowic.