101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kurczak jak przepiórka

Udka z kurczaka faszerowane / fot. Canva

fot. Canva

Wystarczy pomysł, aby banalny kurczak zmienił się na talerzu w wykwintną… przepiórkę. Kreatywne Kobietki ze Szczukowic – gospodynie z pasją do gotowania zdradziły swój oryginalny przepis. 

Drób od wielu lat gości na polskich stołach. I choć przez niektórych uważany jest za zbyt powszechny, pamiętać należy, że do tego rodzaju mięs zalicza się nie tylko kurczaka, ale także gęsi, indyki, kaczki czy przepiórki i perliczki.
Drób nie jest prostym tematem, bo z fileta z kurczaka wyczarować danie wcale nie jest łatwo – mówią kulinarni eksperci. I mają rację.
W książce kucharskiej „Ambaras drobiowy i inne potrawy” Starostwa Powiatowego w Kielcach są ciekawe receptury potraw z wykorzystaniem drobiu. To kopalnia pomysłów dla wszystkich, którzy chcieliby odczarować smak kurczaka i całego drobiu, a tym samym sięgnąć do sprawdzonych receptur.

Kurczak jak przepiórka

Składniki: udka z kurczaka, cebula, boczek, buraki, jagody lub inne owoce, grzyby, miód, olej, limonka, musztarda, pieprz, sól, kolendra.
Sposób przygotowania: Z udek usunąć kości, pozostawić skórę i zemleć mięso. Pokroić i podsmażyć cebulę i grzyby, dodać do mięsa. Nafaszerować mięso i dodać plaster boczku. Zawinąć skórą. Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 50 minut.
Buraki upiec w folii. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Jagody lub inne owoce zasypać odrobiną soli i rozgnieść widelcem. Dodać musztardę, miód, limonkę, pieprz i kolendrę. Przygotowanym sosem polać buraki.
Przepis podały Kreatywne Kobietki ze Szczukowic.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowanieKreatywne Kobietki ze Szczukowickulinariakurczakiprzepiórkiprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Kiedy wrzesień to już jesień. Jaka będzie w tym roku?

Następny wpis

Ceramika – wciąż popularne ludowe rzemiosło

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceramika Zdzisława Nowaka, najmłodszego artysty w Stowarzyszenia Twórców Ludowych / Fot. Marzena Smoręda

Ceramika - wciąż popularne ludowe rzemiosło

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.