Drób od wielu lat gości na polskich stołach. I choć przez niektórych uważany jest za zbyt powszechny, pamiętać należy, że do tego rodzaju mięs zalicza się nie tylko kurczaka. Bo przecież drób to także gęsi, indyki, kaczki i perliczki.
Kurkowe sakiewki
Stowarzyszenie Agroturystyczne Wierna Rzeka z gminy Piekoszów proponuje kurczaka w zupełnie innym stylu. Warto spróbować.
Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 duża cebula, 500 g kurek leśnych, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka podzielić na dwie równe części, rozbić na płasko, przyprawić i odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz: kurki i cebulę drobno pokroić, udusić i przyprawić do smaku. Przestudzony farsz nałożyć na filet, zrobić sakiewkę i zawiązać sznurkiem. Usmażyć na patelni.
Przepis podało: Stowarzyszenie Agroturystyczne Wierna Rzeka z gminy Piekoszów.