101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kwasówka Kuźnicka

PrzezMarzena Smoręda
9 marca 2023
w KULINARIA

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepis podała Janina Kołek z Koła Gospodyń Wiejskich w Sorbinie.

Kwasówka Kuźnicka / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kwasówka Kuźnicka / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Kwasówka Kuźnicka

Wydrukuj przepis

Składniki

  • kwas z kapusty, koper, kminek, czosnek, pieprz ziołowy, wędzone żeberko, słonina, ugotowane jajka

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: Odwar z ugotowanych ziemniaków, bez soli, wlać do garnka. Następnie wlać kwas z kapusty według uznania (najlepiej pół na pół). Doprawić koprem zielonym lub suszonym, roztartym kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem ziołowym. Można zagotować – to podnosi trwałość na ok. 2 dni. Z tak przygotowanej kwasówki można robić napój chłodzący, używać na gorąco zamiast barszczyku czerwonego lub gotować barszcz.

Ugotować wywar na wędzonce, np. wędzonych żeberkach. Po ugotowaniu obrać z nich mięso i dodać do wywaru. Wlać kwasówkę i zaciągnąć zasmażką na słoninie. Doprawić wg uznania np. pieprzem, czosnkiem, koprem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.