Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepis podała Janina Kołek z Koła Gospodyń Wiejskich w Sorbinie.
Kwasówka Kuźnicka
Wydrukuj przepisSkładniki
- kwas z kapusty, koper, kminek, czosnek, pieprz ziołowy, wędzone żeberko, słonina, ugotowane jajka
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania: Odwar z ugotowanych ziemniaków, bez soli, wlać do garnka. Następnie wlać kwas z kapusty według uznania (najlepiej pół na pół). Doprawić koprem zielonym lub suszonym, roztartym kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem ziołowym. Można zagotować – to podnosi trwałość na ok. 2 dni. Z tak przygotowanej kwasówki można robić napój chłodzący, używać na gorąco zamiast barszczyku czerwonego lub gotować barszcz.
Ugotować wywar na wędzonce, np. wędzonych żeberkach. Po ugotowaniu obrać z nich mięso i dodać do wywaru. Wlać kwasówkę i zaciągnąć zasmażką na słoninie. Doprawić wg uznania np. pieprzem, czosnkiem, koprem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.