Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Łazanki z mięsem i słodką kapustą
Gmina Bogoria jest terenem typowo rolniczym, charakteryzuje się uprawą zbóż, buraka cukrowego oraz hodowlą bydła mlecznego. W kuchni lokalnej gospodynie przyrządzały potrawy na bazie mąk mielonych w tutejszych młynach z dodatkiem warzyw, głównie marchwi, cebuli, buraków i kapusty.
Składniki: Farsz: 30 dag świeżego mięsa wieprzowego, 1 średnia główka kapusty, 1 marchew, 3 łyżki oleju, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz.
Łazanki: 3 szklanki mąki, jajko, woda.
Sposób przygotowania: Z mąki i jajka zagnieść ciasto, dodając ewentualnie odrobinę wody. Ciasto rozwałkować na placki, pokroić na małe kwadraty i ugotować w osolonej wodzie (ok. 3 minut od wypłynięcia), odcedzić. Kapustę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do osolonej, wrzącej wody, gotować kilka minut, aby kapusta była miękka, ale się nie rozpadała; całość odcedzić. Mięso zmielić w maszynce.
Cebulę i startą marchew przesmażyć na oleju, dodać mięso i smażyć około 10-15 minut. Na koniec, gdy mięso będzie uduszone, dodać obgotowaną kapustę. Makaron wymieszać z mięsem i kapustą. Całość doprawić według własnego smaku.
Przepis podała: Ewelina Pańczyk-Byczkiewicz, Wysoki Średnie.