101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 19 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Łazanki z mięsem i słodką kapustą

Łazanki z mięsem i słodką kapustą

Łazanki z mięsem i słodką kapustą / Fot. ŚODR

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Łazanki z mięsem i słodką kapustą

Gmina Bogoria jest terenem typowo rolniczym, charakteryzuje się uprawą zbóż, buraka cukrowego oraz hodowlą bydła mlecznego. W kuchni lokalnej gospodynie przyrządzały potrawy na bazie mąk mielonych w tutejszych młynach z dodatkiem warzyw, głównie marchwi, cebuli, buraków i kapusty.

Składniki: Farsz: 30 dag świeżego mięsa wieprzowego, 1 średnia główka kapusty, 1 marchew, 3 łyżki oleju, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz.

Łazanki: 3 szklanki mąki, jajko, woda.

Sposób przygotowania: Z mąki i jajka zagnieść ciasto, dodając ewentualnie odrobinę wody. Ciasto rozwałkować na placki, pokroić na małe kwadraty i ugotować w osolonej wodzie (ok. 3 minut od wypłynięcia), odcedzić. Kapustę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do osolonej, wrzącej wody, gotować kilka minut, aby kapusta była miękka, ale się nie rozpadała; całość odcedzić. Mięso zmielić w maszynce.

Cebulę i startą marchew przesmażyć na oleju, dodać mięso i smażyć około 10-15 minut. Na koniec, gdy mięso będzie uduszone, dodać obgotowaną kapustę. Makaron wymieszać z mięsem i kapustą. Całość doprawić według własnego smaku.

Przepis podała: Ewelina Pańczyk-Byczkiewicz, Wysoki Średnie.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


STOKI NARCIARSKIE W WOJEWODZTWIE ŚWIĘTOKRZYSKIM


Tagi: BogoriaEwelina Pańczyk-ByczkiewiczgotowaniekulinariałazankiprzepisŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)ŚwiętokrzyskietradycjaWysoki Średnie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Uwaga! Podrabiany tani materiał siewny na rynku

Następny wpis

Magiczna moc ziarna zbóż dla nowożeńców

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Magiczna moc ziarna zbóż dla nowożeńców

Magiczna moc ziarna zbóż dla nowożeńców

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.