101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
czwartek, 28 marca, 2024

CHRZAN POSPOLITY

Chrzan / Fot. Wikipedia
Chrzan / Fot. Wikipedia

Chrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wieloletnia z rodziny kapustowatych. W Polsce uprawiany i dziko rosnący jako zadomowiony antropofit. Występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. Chrzan rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Chrzan jest produktem niskokalorycznym, 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 81 kcal. Jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz potasu. Dodatkowo w chrzanie obecne są niektóre witaminy z grupy B, witamina A oraz składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, cynk.

PORADY

Stanowisko dla chrzanu powinno być półcieniste. W palącym słońcu korzenie dostają żółtych plam. Gleba powinna być żyzna, głęboko uprawiona, zasobna w próchnicę i wilgotna. Odczyn pH gleby od 5,5- 6,5. Chrzan jest wrażliwy na silnie kwaśny odczyn gleby.

CIEKAWOSTKI

Wyizolowana z chrzanu peroksydaza znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, m.in. w terapii nowotworów. Ponadto chrzan jest naturalnym antybiotykiem.
Właściwości chrzanu są też wykorzystywane w kosmetyce, przy usuwaniu przebarwień skórnych.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Alpo III-IV koniec X-XI
Maliński III-IV koniec X-XI
Czeski III-IV koniec X-XI
Bawarski III-IV koniec X-XI

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA