
Chrzan pospolityChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More – (Armoracia rusticana) – roślina wieloletnia z rodziny kapustowatych. W Polsce uprawiany i dziko rosnący jako zadomowiony antropofit. Występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. Chrzan rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Chrzan jest produktem niskokalorycznym, 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 81 kcal. Jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz potasu. Dodatkowo w chrzanie obecne są niektóre witaminy z grupy B, witamina A oraz składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, cynk.
PORADY
Stanowisko dla chrzanu powinno być półcieniste. W palącym słońcu korzenie dostają żółtych plam. Gleba powinna być żyzna, głęboko uprawiona, zasobna w próchnicę i wilgotna. Odczyn pH gleby od 5,5- 6,5. Chrzan jest wrażliwy na silnie kwaśny odczyn gleby.
CIEKAWOSTKI
Wyizolowana z chrzanu peroksydaza znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, m.in. w terapii nowotworów. Ponadto chrzan jest naturalnym antybiotykiem.
Właściwości chrzanu są też wykorzystywane w kosmetyce, przy usuwaniu przebarwień skórnych.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Alpo | III-IV | koniec X-XI |
Maliński | III-IV | koniec X-XI |
Czeski | III-IV | koniec X-XI |
Bawarski | III-IV | koniec X-XI |