101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 25 września, 2022

GRUSZKA

Gruszki
Gruszki

Gruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Systematyka grusz jest bardzo zawiła. Gatunki łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki i formy przejściowe. Dlatego wśród systematyków brak zgody co do podziału grusz, rozgraniczenia i liczby ich gatunków oraz odmian botanicznych. Obecnie szacuje się (w zależności od autora), że rodzaj Pyrus zawiera do 72 gatunków. Pierwotnie cały rodzaj występował w strefie umiarkowanej Eurazji nie sięgając jednak tak daleko na północ jak jabłoń, gdyż wymagania cieplne grusz są wyższe. W Polsce popularnie uprawiana i dziczejąca jest grusza pospolita P. communis. Podawana jako dziko występująca jest także grusza polna Pyrus pyraster, w innych ujęciach synonimizowana z gruszą pospolitą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartości odżywcze gruszek (w 100 g). Wartość energetyczna – 57 kcal, białko ogółem – 0.36 g, tłuszcz – 0.14 g, węglowodany – 15.23 g (w tym cukry proste 9.75), błonnik – 3.1 g, witamina C – 4.3 mg, tiamina – 0.012 mg, ryboflawina – 0.026 mg, niacyna – 0.161 mg, witamina B6 – 0.029 mg, kwas foliowy – 7 µg, witamina A – 1 IU, witamina E – 0.12 mg, witamina K – 4.4 µg, wapń – 9 mg, żelazo – 0.18 mg, magnez – 7 mg, fosfor – 12 mg, potas – 116 mg, sód – 1 mg, cynk – 0.10 mg.

PORADY

W przypadku grusz najlepszym terminem i najbardziej korzystnym jest sadzenie jesienne. Związane jest to z tym ze grusza dość wcześnie rozpoczyna wegetację. Można sadzić wiosną, ale bardzo wcześnie, jak tylko można wejść w pole. Owoce gruszy mają krótki okres przejścia z dojrzałości zbiorczej do przydatności do spożycia. Dlatego w normalnych warunkach nie przechowamy jej przez dłuższy okres czasu.

CIEKAWOSTKI

W miąższu owocu gruszy znajdują się komórki kamienne  tzw. sklereidy. Składają się ze zdrewniałej tkanki, której podstawowym zadaniem jest wzmacnianie struktury owocu. Nie są szkodliwe dla zdrowia, mogą jednak powodować dyskomfort podczas jedzenia.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Odmiany letnie
Faworytka X – pocz. XI / III-IV poł. VIII
Izolda X – pocz. XI / III-IV 2 poł. VII – pocz. VIII
Red Faworytka X – pocz. XI / III-IV 2 poł. VII / pocz. IX
Odmiany jesienne
Bojniczanka X – pocz. XI / III-IV 2 poł. IX / X-XII
Bonkreta Williamsa X – pocz. XI / III-IV 1 poł. IX / 2 poł. IX
Konferencja X – pocz. XI / III-IV 1 poł. IX / 2 poł. IX
Odmiany zimowe
General Leclerc X – pocz. XI / III-IV koniec IX – pocz. X / 2 poł. X-XI
Komisówka X – pocz. XI / III-IV 1 poł. X / 2 poł. X-XI
Lukasówka X – pocz. XI / III-IV koniec IX – pocz. X / 2 poł. X-XI

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA